Succesvol informatie opslaan in het geheugen

Array

Het geheugen is ons belangrijkste bezit. Zonder ons geheugen zouden we geen kennis hebben, geen mensen kunnen herkennen en geen routes kunnen uitstippelen naar school of werk. Maar hoe werkt ons geheugen? Esther Meeuwissen beschrijft de resultaten van vier studies waarin ze onderzocht welk type hersenactiviteit, waar in het brein bijdraagt aan het succesvol opslaan van informatie in het lange-termijngeheugen. Proefpersonen deden taken waarin zij woordreeksen, losse woorden en plaatjes van objecten leerden, terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten met de magnetoencefalograaf (MEG). Het voordeel van MEG-data is dat verschillende typen hersengolven zijn te onderscheiden. Hersengolven die geassocieerd worden met de remming van een gebied: alfagolven, en hersengolven geassocieerd met de activatie van een gebied: gammagolven.
Meeuwissen vond alfa- en gammagolven in gebieden die ook in andere studies betrokken bleken te zijn bij succesvolle geheugenvorming. Nieuw was dat ze kon zien of deze gebieden geremd of geactiveerd werden. Naast het activeren, bleek ook het remmen van gebieden belangrijk voor het succesvol opslaan van informatie in het lange termijn geheugen.

Biografie
Esther Meeuwissen (Andelst, 1982) behaalde haar studeerde medische biologie en behaalde haar Master in 2005. In januari 2006 trad ze in dienst van het Donders Institute, Center for Cognitive Neuroimaging, waar ze haar promotieonderzoek verrichtte.

Datum: donderdag 6 december 2012
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. E. B. Meeuwissen
Promotors: prof. dr. P. Hagoort, prof. dr. G. Fernandez
Copromotors: dr. O. Jensen
Titel promotie: Cortical oscillatory activity during memory formation

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen