Kamerbrief over situatie bij zorginstelling Pleyade

Array

Inhoud van de brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over situatie bij zorginstelling Pleyade.
Naar aanleiding van het verschijnen van berichtgeving in de media rondom acties van vakbond Abvakabo FNV bij zorginstelling Pleyade te Arnhem, heeft uw Kamer mij verzocht om een brief (d.d. 22 november 2012 kenmerk 2012Z20068). Door deze brief geef ik gehoor aan uw verzoek. Samen met deze brief stuur ik u ook de antwoorden op de Kamervragen (kenmerk 2012Z18992) van de leden Leijten en Van Gerven die eerder naar aanleiding van dit onderwerp zijn gesteld. Aangezien de Kamervragen zijn gesteld vóór de actie van de Abvakabo FNV op 22 november jongstleden, zal ik in deze brief vooral ingaan op de gebeurtenissen op 22 november.

Allereerst wil ik benadrukken dat het hier gaat om een zaak tussen een zorgwerkgever en haar werknemers, vertegenwoordigd door zowel een vakbond als door de Ondernemersraad, waarin ik geen partij ben. Gezien uw verzoek om een brief en mijn verantwoordelijkheid voor een kwalitatief goede- en toegankelijke zorg zal ik hier toch kort op ingaan.
De gebeurtenissen van 22 november jongstleden zijn het gevolg van een verschil van mening tussen zorginstelling Pleyade en de vakbond Abvakabo FNV. De Abvakabo FNV wil met de zorginstelling een overeenkomst aangaan over de positie van haar personeel terwijl Pleyade zich op het standpunt stelt dat niet de vakbond maar de ondernemingsraad (met advies- en instemmingsrecht) de overlegpartner is om overeenkomsten mee aan te gaan. Dit verschil van mening is geescaleerd tot een situatie waarbij de vakbond, vergezeld van een lid van uw Kamer, door tussenkomst van de politie, op verzoek van Pleyade is gevraagd het terrein van de zorginstelling te verlaten. Er is geen sprake geweest van arrestaties, zoals in sommige media werd aangegeven.

Aangezien ik niet direct bij de situatie ben betrokken, kan- en wil ik geen oordeel vellen over de betrokken partijen en hun standpunten. Er zijn reguliere wegen om dergelijke geschillen op te lossen, via mediators en rechters. Ik wil wel graag benadrukken dat ik er vanuit de positie van de client belang aan hecht dat de kwaliteit- en continuïteit van zorg dient te worden gewaarborgd. De privacy en de normale levensomstandigheden van kwetsbare bewoners mogen niet in het geding zijn noch mogen medewerkers worden gehinderd in het uitoefenen van hun taak. Hiernaast mag vanuit de positie van de werknemer noch het recht op actievoeren in het geding zijn, noch mag er sprake zijn van intimidatie van zorgpersoneel.

Vanuit het belang van de client, de werknemer, Pleyade en de Abvakabo FNV hoop ik dat er snel een oplossing komt voor de ontstane situatie. Ik heb begrepen dat Pleyade ook een uitnodiging voor gesprek aan de Abvakabo FNV heeft gedaan. Ik ga er dan ook vanuit dat beide partijen vanuit bovengenoemd belang constructief met elkaar in overleg treden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen