Piet-Hein Buiting nieuwe Santeon-voorzitter

Array

Piet-Hein Buiting wordt per 1 december de nieuwe voorzitter van Santeon, het inmiddels stevig verankerde samenwerkingsverband van zes grote Nederlandse ziekenhuizen. Hij neemt de voorzittershamer over van OLVG-bestuurder Douwe Hemrika en komt daarmee aan het hoofd te staan van een ziekenhuisketen met ruim 21.000 medewerkers en circa 10 procent marktaandeel binnen de Nederlandse ziekenhuiszorg. Buiting blijft daarnaast voorzitter van de Raad van Bestuur van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Refererend aan de landelijke discussie over regionale spreiding en concentratie van zorg, ziet de nieuwe voorzitter tal van mogelijkheden voor Santeon als landelijke ziekenhuisketen. De Santeonziekenhuizen vergelijken nu al onderling wat voor een bepaalde aandoening de best practice is, de best denkbare behandeling. Op het moment dat duidelijk is waar de beste resultaten worden geboekt, nemen de overige Santeon-huizen dit goede voorbeeld over. Buiting spreekt van ‘kansen om samen een ziekenhuisketen op te bouwen waarin de hoogst mogelijke kwaliteit en veiligheid de norm is.’ Dankzij de spreiding van de Santeon-huizen over het land, blijft tegelijk een goede bereikbaarheid gegarandeerd voor de patienten.

Over Santeon
Santeon is opgericht in 2007, als antwoord op onder meer de schaalvergroting van de verzekeraars en de toenemende marktwerking in de zorg. De deelnemende ziekenhuizen hebben elk hun eigen identiteit en cultuur, maar ook tal van overeenkomsten. Het zijn van oudsher topklinische opleidingsziekenhuizen met een stevige positie in de eigen regio. Naast de reguliere basiszorg wordt hooggespecialiseerde medische zorg verleend.

De afgelopen jaren leidde de samenwerking tot verschillende successen. Samen met de stichting Miletus werd het patient-ervaringsonderzoek CQI-Z opgezet. Andere ziekenhuizen sluiten hierbij aan – waaronder ook academische centra – zodat er een landelijke vergelijkbare benchmark voor patientervaringen ontstaat.

Santeon werkt momenteel ook aan de ontwikkeling van outcome-indicatoren voor long- en prostaatkanker, als vervolg op het succesvolle project Meetbaar Beter van de twee hartcentra binnen de keten. Andere samenwerkingsprojecten betreffen onder meer onderzoek naar de best practice voor oncologische zorgpaden, het project Santeon powered bij Magnet en projecten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie is te vinden op www.santeon.nl.

De Santeon-ziekenhuizen zijn: Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Nieuwegein.
Bron: Santeon

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen