Movember levert tuim 4 ton op

Array

Duizenden bekende en onbekende Nederlandse mannen lieten in november hun snor staan. Daarmee vroegen ze aandacht voor prostaatkanker en haalden ze ruim 400.000 euro op voor het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

November = movember. Mannen laten hun snor (moustache) staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ruim 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker, waarvan er ongeveer 2500 per jaar aan de ziekte overlijden.

onderzoeksprojecten
In het onderzoeksproject dat met de opbrengst van Movember uitgevoerd wordt, proberen wetenschappers te voorspellen welke patienten profijt zullen hebben van een vroegtijdige hormonale behandeling. Op deze manier kunnen ze in de toekomst hopelijk in een eerder stadium van de ziekte de juiste behandeling op maat selecteren
De opbrengst van Movember van de afgelopen jaren maakte onderzoek mogelijk waarmee voor het eerst het complete genetische profiel van kanker aan de prostaat in kaart is gebracht. Een historische stap in de richting van echte behandeling op maat, waarbij op termijn voor elke patient precies voorspeld kan worden welke behandeling voor hem het beste zal werken.

Groei
Met de opbrengst uit 2011 doet de groep van NKI-AVL arts dr. André Bergman onderzoek naar de rol van weefsel bij de groei van prostaatkankertumoren. Het lijkt erop dat de immuuncellen in het omliggende weefsel de groei van prostaatkanker versnellen.

Als met zekerheid vastgesteld kan worden dat dat zo is, dan kunnen die cellen medicinaal geremd worden zodat de tumor stopt met groeien.

De snor draagt bij aan het bespreekbaar maken van prostaatkanker en is het symbool om de taboes en schaamte rond prostaatkanker te doorbreken. Nog steeds sterven te veel mannen aan de gevolgen van deze ziekte.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen