Slechte lichamelijke conditie voorspelt overlijden aan hartfalen

Patienten met een slechte lichamelijke conditie die voor hartfalen in het ziekenhuis werden opgenomen, lopen een grotere kans om binnen drie jaar te overlijden dan patienten met een goede conditie. Deze grotere kans op overlijden is onafhankelijk van de ernst van het hartfalen, stelt UMCG-onderzoeker Tialda Hoekstra. Zij promoveert op 10 december op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoekstra gebruikte de gegevens van een groot onderzoek met ongeveer duizend patienten met hartfalen dat door de Nederlandse Hartstichting is gefinancierd. Hartfalen komt in Nederland veel voor, er leven op dit moment naar schatting 180.000 mensen met hartfalen.

Seksuele problemen
Hoekstra heeft ook onderzocht hoeveel mensen met hartfalen kampen met seksuele problemen. Dit blijkt het geval te zijn bij de helft van de mensen. Zij schrijven de oorzaken voor de seksuele problemen toe aan het hebben van de ziekte hartfalen. “Juist om die reden is het belangrijk dat de dokter of een speciale hartfalenverpleegkundige met patienten over hun seksuele problemen praat”, aldus Hoekstra. “Dit gebeurt te weinig.”

Vertalen naar beleid
In de medische richtlijnen voor hartfalen staat dat het bespreken van eventuele seksuele problemen onderdeel van de behandeling is. Toch vond Hoekstra dat dit onvoldoende vertaald is naar het behandelbeleid in ziekenhuizen. Hartfalenverpleegkundigen in heel Nederland vinden dat zij te weinig vaardigheden hebben om over deze zaken te spreken met hun patienten. Inmiddels heeft de Hartstichting een brochure uitgegeven om het onderwerp bij behandelaars onder de aandacht te brengen. “Het bespreken van seksuele problemen kan patienten met hartfalen helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren”, vertelt Hoekstra. “Dit draagt bij aan een betere prognose van hun ziekte hartfalen.”

Curriculum Vitae
Tialda Hoekstra (Heerenveen, 1979) studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) binnen het programma Zorgonderzoek, onder begeleiding van prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. T. Jaarsma, prof.dr. R. Sanderman en dr. G.A.T. Lesman-Leegte. Het onderzoek werd gefinancierd door de Hartstichting. De titel van het proefschrift is “Quality of life and sexual problems in patients with heart failure.”

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer             (050) 361 22 00      .
bron: UMCG