Wereldlichtjesdag 2012 Nijmegen

Array

Op 9 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsen aangestoken voor overleden kinderen, zodat er een golf van licht ontstaat. In Nijmegen vindt wereldlichtjesdag dit jaar voor het eerst plaats in de St. Stevenskerk. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Floortje Agema en Dagmara Schellekens, beide Ritueelbegeleiders bij afscheid. Het UMC St Radboud en het CWZ hebben zich bij deze bijeenkomst aangesloten.

Welkom
Sinds 1997 wordt elk jaar opnieuw Wereldlichtjesdag georganiseerd. Het is een dag om een kaars aan te steken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Wil jij een kaars branden voor een overleden kind? Voel je welkom. Als vader of moeder, broer of zus, opa of oma, vriendin, oom, buurvrouw.
Iedereen die zich verbonden voelt met een kind dat wordt gemist is welkom. Op 9 december trekt zo in 24 uur een golf van licht over de wereld. Een golf die zegt dat we niet zullen vergeten. Dat de pijn er mag zijn, steeds weer. En dat de liefde zo groot is, altijd.

Afscheid en verlies
De leeftijd van dit kind toen je afscheid moest nemen of het moment waarop hij of zij stierf zegt niets over hoe welkom je bent bij Wereldlichtjesdag. Op je 70e een kind van 40 verliezen, tijdens de zwangerschap afscheid moeten nemen van het kind waar je zo naar uitkeek, of terugkijken op een
(al dan niet openlijk besproken) verlies van decennia geleden… we nodigen je uit, met elke vorm van verlies om een lichtje te branden voor dit kind, kleinkind, broer of zus, vriendje….

Ken je iemand voor wie Wereldlichtjesdag misschien iets kan betekenen? Dan is het fijn als je dit bij hen onder de aandacht brengt. Diverse mensen in het UMC St Radboud zijn al actief bezig met wereldlichtjesdag, onder wie Annet Bongaerts, verpleegkundige bij de kinderoncologie.

Een kaarsje branden
Floortje Agema, medewerker bij het mortuarium van het UMC St Radboud, en Dagmara Schellekens organiseren vanuit hun werk als Ritueelbegeleiders bij afscheid belangeloos.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen