Ziekenhuizen werken intensief samen aan kwaliteit van zorg

Array

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein en Ziekenhuis Rivierenland in Tiel ondertekenden 3 december jongstleden een samenwerkingsovereenkomst. In de afgelopen maanden voerden de verschillende medisch specialismen verkennende gesprekken met elkaar. De ziekenhuizen willen met de samenwerking bereiken dat medisch specialistische zorg voor de inwoners van de regio Rivierenland dichtbij beschikbaar blijft. De samenwerking stelt het St. Antonius Ziekenhuis in staat om relatief weinig voorkomende aandoeningen van topklinische aard te kunnen blijven uitvoeren.

De wens om verdere samenwerkingsmogelijkheden te verkennen komt voort uit het beleid van de landelijke overheid, de zorgverzekeraars en wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. Zij bepleiten sommige (veelal complexe) vormen van zorg te concentreren en daarnaast reguliere zorg zo veel mogelijk te spreiden.

Verschillende specialismen binnen beide ziekenhuizen werken al langer intensief samen. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van hartaandoeningen; patienten uit de regio Rivierenland ondergaan in Nieuwegein een ingreep en herstellen vervolgens in Tiel. Inmiddels is er ook op het gebied van de maag-darm- en leverziekten een intensieve samenwerking. MDL-artsen uit het St. Antonius doen endoscopieen in Tiel. En sinds 2011 heeft Tiel een Dialysecentrum, dat is opgezet vanuit het St. Antonius Ziekenhuis.

In de Samenwerkingsovereenkomst zijn de algemene kaders vastgelegd waarbinnen maatschappen en ziekenhuisafdelingen concrete samenwerkingsinitiatieven kunnen ontplooien. Specifieke afspraken tussen maatschappen en afdelingen zullen worden vastgelegd in deelovereenkomsten.

Omdat beide huizen zelfstandig blijven, verandert er niets in de besturingstructuur van de afzonderlijke organisaties. Het recht van vrije artsenkeuze voor patienten zal onverminderd worden gegarandeerd.

bron: Ingezonden persbericht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen