Niet Henk Krol maar falende zorgorganisaties aanpakken

Array

Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus wordt hij door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd. In april bleek dat het systeem van het Brabantse onderzoekscentrum ‘Diagnostiek Voor U’ zo lek was als een mandje en dat toonde Henk Krol, toen nog als journalist, aan. Janine Budding, van MedicalFacts, vindt het onbegrijpelijk dat niet het falende onderzoekscentrum wordt aangepakt. Juist zij zijn verantwoordelijk voor het lekken van zeer privacy gevoelige informatie, de medische gegevens van duizenden Brabanders lagen hierdoor op straat. In de dossiers was onder andere te zien wie HIV-patient of alcohol- en drugsverslaafde is. Ook was informatie over het gebruik van medicijnen op te vragen, net als identificerende gegevens. De gebruikersnaam voor het systeem bestond uit 5 cijfers en het bijbehorende wachtwoord was daaraan identiek.

Het lijkt me dat juist Diagnostiek voor U de Wet bescherming persoonsgegevens heeft overtreden en niet Henk Krol die deze grote fout wilde aantonen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het daarmee eens en vindt juist de wantoestanden bij ‘Diagnostiek Voor U’ ernstige kwestie. Het CBP pleit voor een meldplicht van  datalekken.

Met de vervolging van Henk Krol en de tip-gever geeft justitie pakt Justitie de verkeerde partij aan en worden andere datalekken dus niet meer gemeld. Mensen worden bang misstanden te melden om ook vervolgd te zullen worden. Het OM bevestigt dat Krol wordt vervolgd. Maar hij is nog niet gedagvaard en een zittingsdatum is nog niet bekend. De vervolging heeft momenteel geen consequenties voor zijn Kamerlidmaatschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen