Strijd tegen bacteriën beloond met Duitse Gezondheidsprijs

Array

EurSafety Health-net, een grensoverschrijdend project onder leiding van het UMCG, gericht op patientveiligheid en infectiepreventie, is winnaar van de ‘Gesundheitspreis Nordrhein-Westfalen’. De prijs wordt vandaag uitgereikt aan prof. dr. Alex Friedrich, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG, door minister Barbara Steffens van het Ministerie van Gezondheid van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

EurSafety Health-net ontvangt de prijs omdat het project wezenlijk bijdraagt aan het verbeteren van de infectiepreventie voor patienten in de Nederlands-Duitse grensregio en daarmee ook aan de patientveiligheid.

“Het project onderscheidt zich vanwege de uitstekend functionerende samenwerking tussen de deelnemende instellingen en het innoverende karakter en is daarmee uniek in de grensoverschrijdende gezondheidszorg”, aldus minister Barbara Steffens van het Ministerie van Gezondheid, Emancipatie, Zorg en Ouderen van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Door concentratie van zorg in minder ziekenhuizen en groeiende mobiliteit van mensen in Europa komt het steeds vaker voor dat patienten verschillende ziekenhuizen – ook over de grenzen van landen heen – bezoeken. Hiermee stijgt ook de kans op verspreiding van bacterien en infecties. Recente uitbraken van ziekenhuisbacterien tonen het belang aan van expertise in het ziekenhuis en een strikte en evidence-gebaseerde handhaving van de richtlijnen voor infectiepreventie. Maar ook een consequente samenwerking tussen instellingen in de patientenzorg blijkt een basisvoorwaarde voor een succesvolle bescherming tegen infecties.

Eursafety Health-net
In Eursafety Health-net werken inmiddels 127 Nederlandse en Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen samen. Zij hebben met elkaar afgesproken om dezelfde hoge kwaliteitsnormen op het gebied van infectiepreventie door te voeren, aantoonbaar met kwaliteitscertificaten. Sinds de start van het project is de zorggerelateerde MRSA prevalentie in Duitse ziekenhuizen met een kwaliteitscertificaat gehalveerd: van 0,15 tot 0,08 per 1.000 ligdagen. Dit in tegenstelling tot ziekenhuizen buiten het projectgebied, waar de prevalentie nog stijgt of stabiel blijft. De grensoverstijgende patientenzorg in het euregiogebied wordt daarmee duidelijk veiliger. Het project is actief in vier Euregio’s in de Nederlands-Duitse grensstreek die 12 miljoen inwoners telt: Eems-Dollard, Gronau-Enschede, Rijn-Waal en Rijn-Maas-Noord. In het netwerk werken zo’n 900 medische experts van ziekenhuizen, GGD’s, microbiologische afdelingen, verpleeghuizen en artsenpraktijken samen.

EurSafety werd gekozen uit 38 projecten die waren ingediend door 35 instituten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,=, een promotiefilm over het project en een logo vanuit het ministerie, dat het project als prijswinnaar mag gebruiken.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen