Nederland heeft 90% meer vrijwilligers nodig door bezuinigingen

0
204

Regeerakkoord veroorzaakt verdubbeling van de vraag naar zorgvrijwilligers
Door bezuinigingen in de zorg heeft Nederland in 2013 naar verwachting 220.000 extra zorgvrijwilligers nodig.
Een excessieve stijging van 90% die veroorzaakt wordt door 2,8 miljard euro aan bezuinigingen.
Zo blijkt uit onderzoek van Zorgvoorelkaar.com.

2,8 miljard verlies aan betaalde zorgprofessionals
In het nieuwe regeerakkoord wordt 2,8 miljard euro gekort op huishoudelijke verzorging, begeleiding en persoonlijke verzorging. Waar betaalde zorgprofessionals voorheen zorgden voor mensen die thuis hulp of zorg nodig hebben, moet een groot deel hiervan nu worden opgevangen binnen het eigen sociale netwerk. In veel gevallen zal de hulp van alleen mantelzorgers echter niet voldoende zijn en wordt de inzet van vrijwilligers noodzakelijk zo blijkt uit onderzoek van Zorgvoorelkaar.com.

Nederland heeft nieuwe vormen van hulp en zorg nodig
“Het wordt een gigantische opgave om 220.000 extra vrijwilligers in de zorg te vinden. Er is echt een mentaliteitsverandering nodig: Nederland moet weer toe naar het meer vanzelfsprekend zorgen voor elkaar.” Aldus Patrick Anthonissen van Zorgvoorelkaar.com. Nieuwe vormen van hulp bieden uitkomst nu de vraag naar zorg drastisch stijgt. Via het internet komen buurtbewoners met elkaar in contact om op buurtniveau zorg en hulp aan elkaar te geven of vragen. Een andere oplossing is de zogenaamde ‘halfdelijnszorg’ welke uitgaat van het principe dat niet alle zorg door professionele zorgverleners hoeft te worden verleend. In bepaalde gevallen kunnen (betaalde) krachten die officieel geen zorgprofessional zijn ook zorg en hulp verlenen. Op landelijk bestuursniveau wordt 2,8 miljard euro bezuinigd, echter zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van thuiszorg. Gemeenten krijgen zodoende een nóg crucialere rol in het oplossen van de zorgvraag en zullen nieuwe vormen van hulp moeten stimuleren om de vraag naar zorg in hun gemeente te kunnen beantwoorden.

Zorgvoorelkaar.com
Zorgvoorelkaar.com is een online marktplaats waar Nederlandse burgers met een zorgvraag, vrijwilligers én professionals samen komen. Een website voor wie zorg en hulp nodig heeft en voor wie juist iets voor een ander wil betekenen. Via de website kan men eenvoudig zien wie er in de buurt hulp kan gebruiken en wie hulp aanbiedt. Zorgvoorelkaar.com werkt samen met instellingen op het gebied van welzijn, zorg en vrijwilligerswerk én gemeenten. Afgelopen jaar testte Zorgvoorelkaar.com, de online marktplaats voor zorg en welzijn, het concept in verschillende gemeenten. Op basis van deze pilotcijfers verwacht Zorgvoorelkaar.com dat, dankzij een online marktplaats, een stijging van het aantal vrijwilligers met ruim 25-40% kan worden gerealiseerd. www.zorgvoorelkaar.com

Vorig artikelHavensymposium 2012 ‘Hello…Goodbye’
Volgend artikelInteractie tussen schimmel en gastheer
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.