Dwang en drang in de ggz teruggedrongen

Array

‘In de ggz wordt minder dan voorheen gesepareerd, dat is zeker. Maar niet iedere ggz-instelling is even succesvol in het terugdringen,’ concludeert Wim Janssen in zijn onderzoek. Hij promoveert op 10 december bij VUmc.

‘In de ggz wordt minder gesepareerd dan 5 jaar geleden, dat is zeker. Maar niet iedere ggz-instelling is even succesvol in het terugdringen. Afdelingscultuur en een kwalitatief goede teambezetting zijn belangrijke randvoorwaarden voor het beperken van separaties. En dat is in deze tijden van bezuinigingen een belangrijk aandachtspunt,’ aldus Wim Janssen in zijn onderzoek. Janssen promoveert op 10 december bij VUmc.

In de Nederlandse psychiatrie krijgt een deel van de opgenomen patienten vanwege agressief en gevaarlijk gedrag te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen zoals separatie. Om valide en nauwkeurige cijfers over het gebruik van deze maatregelen te verkrijgen, ontwikkelde Janssen samen met GGZ Nederland, de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en 6 ggz-instellingen het registratiesysteem Argus.

Met Argus registreren alle zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg nu de meest toegepaste vormen van vrijheidsbeperkende interventies, zoals: separatie, afzondering, fixatie en de gedwongen toediening van medicatie, vocht en/of voeding. Hulpverleners leggen de frequentie en duur van deze interventies vast. In zijn proefschrift besteedt Janssen aandacht aan de ontwikkeling, de onderbouwing en de interpretatie van de uitkomsten van de Argus-registratiemethode.

Janssen onderzocht in 2002 de landelijk beschikbare separatiecijfers. Dit onderzoek liet zien dat in Nederland gemiddeld in 1 op de 4 opnames gesepareerd werd, voor gemiddeld 17 dagen. Aan de hand van de Argus-registraties kon Janssen vaststellen dat in 2011 gemiddeld 1 separatie per 12 opnamen plaatsvond met een gemiddelde tijdsduur van minder dan 3 dagen.

Er wordt dus minder gesepareerd, dat is een feit, en ook winst. Wel laten de cijfers zien dat er verschillen zijn in de mate waarin instellingen erin slagen het aantal separaties terug te dringen. Randvoorwaarden als afdelingscultuur en een kwalitatief goede teambezetting spelen een belangrijke rol in het beperken van separaties.

Vanaf 2006 zijn ggz-instellingen met verschillende door middel van een door de Nationale Zorgautoriteiten (NZA) vastgestelde beleidsregel, projecten onder de noemer “terugdringen Dwang en Drang in de ggz” bezig om separaties te verminderen. Om de resultaten van de projecten om dwang- en drangmaatregelen terug te dringen goed te kunnen beoordelen, is het noodzakelijk dat er valide en betrouwbare cijfers beschikbaar zijn. Argus kan deze cijfers leveren.

* 10-12-2012
* Tijd 13.45
* Locatie Aula
* Titel Argus: assessment and use of data in evaluating coercive measures in Dutch psychiatry
* Spreker W.A. Janssen
* Promotor prof.dr. G.A.M. Widdershoven prof.dr. H.L.I. Nijman
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie
Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen