Fitheid voorspelt uitkomsten na chirurgie

De lichamelijke conditie en het activiteitenniveau van patienten voorspellen in belangrijke mate de uitkomst na oncologische darmchirurgie, melden Nederlandse onderzoekers in Anaesthesia (2012; epub 5 nov). Deze factoren moeten volgens hen opgenomen worden in modellen ter voorspelling van postoperatieve uitkomsten.

Het is bekend dat een slechte lichamelijke conditie het herstel van de gevolgen van chirurgie en van ziekenhuisopname moeilijker maakt. Jaap Dronkers en collega’s onderzochten daarom of er verband was tussen de fitheid van patienten en de hoeveelheid beweging die zij aangaven te krijgen, en enkele postoperatieve uitkomsten, zoals de mortaliteit en de duur van de ziekenhuisopname.

Voor het onderzoek verzamelden zij gegevens van 169 patienten van 59 jaar en ouder die in de periode 2006-2009 oncologische darmchirurgie ondergingen. Voorafgaand aan de operatie hadden alle patienten de ‘LASA physical activity questionnaire’ (LAPAQ) ingevuld en waren zij onderzocht door een fysiotherapeut om een indruk te krijgen van hun conditie. Patienten die de conditietests konden uitvoeren, werden uitgesloten van deelname aan de studie.

De lichamelijke conditie en het activiteitenniveau bleken onafhankelijk van conventionele risicofactoren, zoals leeftijd en diabetes, het postoperatieve beloop te voorspellen. Zo was zowel het krijgen van voldoende beweging als de spierkracht gerelateerd aan de mortaliteit op de korte termijn, terwijl klassieke risicofactoren, zoals leeftijd en de aanwezigheid van hartziekte, dit niet waren. Verder bleken de afwezigheid van COPD, een adequaat activiteitenniveau en de mate van spierkracht gerelateerd aan een korter ziekenhuisverblijf.

Vergeleken met conventionele risicofactoren verklaarden de conditie en het activiteitenniveau veel van de variantie bij de voorspellingen. En hoewel leeftijd van de conventionele factoren de belangrijkste was, bleken factoren als de lichamelijke conditie zwaarder te wegen. Dit suggereert, aldus Dronkers en collega’s, dat de ‘biologische leeftijd’ bij het voorspellen van postoperatieve uitkomsten belangrijker is dan de kalenderleeftijd.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen