Staatssecretaris aan de slag met langdurige zorg

Array

De grootste vraagstukken in de zorg liggen bij de langdurige zorg. Dat gaf staatssecretaris Martin van Rijn aan tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van VWS in de Tweede Kamer op 4 en 6 december. De staatssecretaris zegde de Kamer toe te komen met een hoofdlijnenbrief hoe de (pijnlijke) hervormingen plaats gaan vinden.

Tijdens het debat drongen Kamerleden aan dat de staatssecretaris verder gaat onderzoeken wat de impact van de knip in verpleging tussen verzorging is en of dit wenselijk is. Henk Bakker, voorzitter V&VN: “V&VN is tegenstander van de knip in verpleging en verzorging nu de extramurale verpleging  naar Zorgverzekeringswet gaat en persoonlijke verzorging, begeleiding en ondersteuning naar de WMO. Bij de WMO is sprake dat gemeenten beleidsvrijheid hebben en zelf invulling aan beleid kunnen geven. Recht op zorg vervalt in de WMO. In het meest negatieve geval kan het zijn dat wijkverpleegkundige bij een patient komt om wond te verbinden, maar dat persoonlijke verzorging ontbreekt. Ook is het risico groot dat er juist meer zorgverleners bij 1 client worden ingezet. Dit is voor de client minder prettig en vraagt om meer afstemming. V&VN gaat graag samen met andere veldpartijen met de staatssecretaris in overleg hoe hervormingen ingevuld kunnen worden. Wij zien dat gemeenten nog niet klaar zijn om de AWBZ-zorg overgedragen te krijgen. De kwaliteitskaders, waar we de afgelopen jaren aan gewerkt hebben, worden met een eventuele overdracht naar gemeenten
aan de zijlijn gezet. Dat kan en mag niet.”

Wijkverpleegkundigen
Tijdens het begrotingsbehandeling gaf de staatssecretaris aan dat hij de wijkverpleegkundige `het meest uitdagende voorbeeld; vindt van potentiele verbinden, tussen gemeenten en zorgverzekeraars en tussen formele en informele zorg. De minister en staatssecretaris konden echter nog geen  duidelijkheid geven hoe de EUR 250 miljoen euro voor de wijkverpleging beschikbaar kon komen. In het voorjaar 2013 komt Martin van Rijn met een brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Henk Bakker: “Wij zijn natuurlijk graag bereid om hierover met de staatssecretaris van gedachten te  wisselen. ”

Verspilling tegengaan
Minister Edith Schippers kondigde aan het meldpunt `verspilling in de zorg’ door te gaan zetten. Zij startte dit meldpunt na een onderzoek van verpleegkundigen van Buurtzorg Nederland. In dit onderzoek kwam naar voren tegen welke verspillingen verpleegkundigen aanlopen in de praktijk.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen