Zorgpad Nierfalen

De komende jaren neemt het aantal mensen met een verminderde nierfunctie toe. Om achteruitgang van de nierfunctie vroegtijdig te kunnen opsporen, hebben huisartsen en internist-nefrologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een zorgpad Nierfalen ingericht. Vroege opsporing en intensieve behandeling zijn essentieel omdat daardoor het moment van dialyse kan worden uitgesteld. Het zorgpad is zo ingericht dat patienten op dezelfde dag de diagnose en het behandeladvies krijgen en na twee consulten in het JBZ meestal weer verder gecontroleerd en behandeld kunnen worden door de eigen huisarts.

Intensieve behandeling van risicofactoren kan verdere achteruitgang van de nierfunctie vertragen. Tevens zijn er specifieke behandelingen die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Patienten krijgen van een verpleegkundige voorlichting en adviezen over therapietrouw en leefregels. Dit is een belangrijk element in de behandeling van chronisch nierfalen en heeft zowel therapeutische als preventieve meerwaarde.

Het Zorgpad Nierfalen maakt het mogelijk met de huisarts de behandeling van patienten met chronische nierinsufficientie te optimaliseren. Hierdoor kunnen laagcomplexe patienten in de eerste lijn blijven en komen hoogcomplexe patienten in de tweede lijn terecht. Middels specifieke scholing krijgt de huisarts de handvaten om te komen tot een juiste beoordeling van deze patientencategorie. Het merendeel van de huisartsen in Noord-Oost Brabant heeft inmiddels nascholing gevolgd.

Het zorgpad Nierfalen is geïnitieerd door Ellen Hoogeveen (internist-nefroloog),  Meggy van Kruisdijk, Jack van Son en Lex Bots (huisartsen). Dit zorgpad heeft een duidelijke toegevoegde waarde voor de patient, leidt waarschijnlijk tot gezondheidswinst en levert een belangrijke bijdrage aan transparantie in de zorg.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Bron: JBZ

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen