Advies IGZ: Ascensio Zorg mag geen nieuwe cliënten aannemen

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het ministerie van VWS geadviseerd een aanwijzing te geven aan Ascensio Zorg in Hilversum. Ascensio Zorg zou voorlopig geen nieuwe clienten meer mogen aannemen. De inspectie heeft dit advies gegeven omdat bij Ascensio Zorg sprake is van hoge tot zeer hoge risico’s voor de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de clienten.

Ascensio Zorg biedt begeleiding en dagbesteding aan 35 meest licht verstandelijk beperkte jong volwassen clienten, waaronder drie jonge moeders met jonge kinderen. De begeleiding wordt gefinancierd op basis van een persoonsgebonden budget. De clienten wonen in verschillende huizen in Hilversum.

Tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek naar aanleiding van meldingen en berichten in de media, is gebleken dat bij Ascensio Zorg de basale zorgprocessen niet op orde zijn. Het opstellen van ondersteuningsplannen vindt niet of onvoldoende plaats. Er is ook niet voor elke client passende dagbesteding. Dat geldt vooral voor de moeders met zeer kleine kinderen.

Ook de huisvesting van de clienten bij Ascensio Zorg laat te wensen over en is in sommige gevallen onveilig voor de zeer jonge kinderen. Dit is op aangeven van de IGZ onmiddellijk verbeterd.

Verder worden fundamentele rechten van clienten geschonden. Zij kunnen geen eigen post ontvangen en worden belemmerd in de uitoefening van hun kiesrecht.

Het management schiet tekort. Zij kunnen niet aangeven hoe zij hun verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van de zorg.

De inspectie heeft Ascensio Zorg gevraagd met spoed noodzakelijke maatregelen te nemen. Deze zijn uitgevoerd. Maatregelen die binnen drie weken gerealiseerd moesten worden, zijn echter niet goed uitgevoerd. Er blijven nog hoge en zeer hoge risico’s bestaan. De IGZ adviseert het ministerie van VWS daarom in de aanwijzing onder andere op te nemen dat Ascensio Zorg geen nieuwe clienten meer aanneemt, dat passende dagbesteding wordt georganiseerd en dat voor de zorg voor moeders en kinderen per direct de nodige deskundigheid van buiten aangetrokken wordt.
Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen