Buiten lichaam gekweekte macrofaag verschilt van die in lichaam

Array

Er zijn verschillen tussen macrofagen (grote mononucleaire cellen) die buiten het lichaam zijn gekweekt en macrofagen in het gewricht van de mens. Dat concludeert Carmen Ambarus.

Ook blijken macrofagen een veel complexere functie hebben dan voorheen werd gedacht. Dit is belangrijk om het ontstaan van chronische gewrichtsziekte spondyloartritis beter te begrijpen en betere behandelingen te ontwikkelen.

Spondyloartritis is na reumatoide artritis de meest voorkomende vorm van chronische gewrichtsontsteking. Het ontstekingsproces in spondyloartritis lijkt te worden gedreven door cellen van het aangeboren immuunsysteem, zoals macrofagen. Deze cellen kunnen veranderen door signalen uit hun omgeving. Hierdoor kunnen ze op verschillende manieren reageren op dezelfde prikkel.

14dec2012
10:00
Promotie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Deelname
Toegang vrij

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen