Keijzer pleit voor behoud van recht op lijfgebonden zorg in AWBZ

Array

“Er moeten inhoudelijke keuzes worden gemaakt worden in de AWBZ. De AWBZ moet verfijnd en opgeschoond worden. Het CDA wil dat wonen en zorg gescheiden worden, waardoor mensen in instellingen huur gaan betalen. Uiteraard dalen dan de zorgkosten. Begeleiding (inclusief dagbesteding) kan naar de gemeente. Maar gooi niet klakkeloos de AWBZ en de huishoudelijke verzorging over de schutting richting gemeenten, die er ook nog eens tussen de 75% en 25% minder geld voor krijgen. Zorg ervoor dat ze voldoende budget hebben om die nieuwe taken fatsoenlijk uit te voeren.”

Dat zei Mona Keijzer tijdens de begrotingsbehandeling van VWS 2013. Daarbij werden de vele maatregelen uit het regeerakkoord op het terrein van de AWBZ besproken. Keijzer sprak van een `historisch moment’: het kabinet wil de lijfgebonden zorg en verpleging uit de AWBZ halen, waardoor het recht hierop wordt afgeschaft.

Als het aan het CDA ligt blijft de langdurige zorg betaald worden vanuit de AWBZ. Al vindt het CDA ook dat er meer zorg thuis gegeven moet worden, en dat mensen meer zelf moeten doen. Keijzer: “Het kabinet wil dat steeds meer mensen thuis blijven wonen. Ook als ze zwaardere verpleeghuiszorg nodig hebben. Maar we vragen ons wel af hoe het kabinet denkt dit voor elkaar te kunnen krijgen met hun huidige plannen op dit gebied. Hiervoor is nodig dat er dan wel voldoende thuiszorg overblijft. Er wordt nu teveel afgeschaft. Het CDA vindt dat er zeker iets moet gebeuren met de AWBZ, maar afschaffing vinden wij te ver gaan.”
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen