Bloedonderzoek geeft beperkte indruk van afweersysteem

Array

Bloedonderzoek geeft maar een beperkte indruk van het afweersysteem, ontdekte Simone Havenith.
Havenith vergeleek lymfeklieren uit vetweefsel van transplantatiepatienten met perifeer bloed. Ze keek daarbij onder andere naar CD8-effectorcellen, die veel voorkomen in het bloed van mensen die een infectie hebben doorgemaakt met cytomegalovirus (CMV). In de lymfeklieren trof Havenith, anders dan verwacht, maar weinig van deze cellen aan.

Wel vond ze daar meer en actievere CD4-T-helpercellen (samen met B-cellen betrokken bij het produceren van antistoffen) dan in het bloed. Ze concludeert dan ook dat het bloedbeeld geen honderd procent representatieve afspiegeling is van `het’ immuunsysteem.

Promotie
Mw. S.H.C. Havenith: Homeostasis and function of T cells in healthy individuals and renal transplant recipients. Promotoren zijn dhr. prof. dr. R.J.M. ten Berge en dhr. prof. dr. R.A.W. van Lier.
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Deelname
Toegang vrij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen