16 ziekenhuizen krijgen predikaat TopZorg prostaatkanker

Array

16 ziekenhuizen krijgen van zorgverzekeraar Menzis het predikaat TopZorg voor de behandeling van prostaatkanker. Het predikaat geldt tot en met 2014. De nadruk bij TopZorg ligt op de wensen en eisen die patienten hebben aan de zorg die ze krijgen. Zo kunnen patienten in een TopZorg ziekenhuis binnen 10 werkdagen terecht voor een afspraak met de uroloog. Ook is er minimaal één in prostaatkanker gespecialiseerde verpleegkundige werkzaam die patienten adviseert en begeleidt gedurende de behandeling.

Bij een aandoening als prostaatkanker is het van groot belang dat de patient snel duidelijkheid krijgt over de diagnose. In het behandeltraject wordt niet alleen de ziekte behandeld, maar wordt ook de patient goed begeleid. In een TopZorg ziekenhuis weet de patient bijvoorbeeld wie er op welk moment verantwoordelijk is voor de zorg en wordt er bij de patient standaard gescreend of er behoefte is aan psychosociale zorg.

Nieuwe Patientenwijzer ProstaatKankerStichting en NFK voorwaarde voor gunning
Bij het toekennen van TopZorg heeft Menzis naast criteria voor medische kwaliteit vooral de wensen van de patient als uitgangspunt genomen. Daarom is voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe Patientenwijzer Prostaatkanker van de ProstaatKankerStichting.nl en de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) een belangrijk vereiste voor het verkrijgen van het TopZorg predikaat. Ziekenhuizen die geen ‘groen vinkje’ hebben in de Patientenwijzer prostaatkanker komen niet in aanmerking voor TopZorg. In de Patientenwijzer Prostaatkanker wordt inzichtelijk gemaakt welke ziekenhuizen voldoen aan de gestelde minimale voorwaarden voor goede prostaatkankerzorg. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op de wensen van de patient en vooraf afgestemd met vertegenwoordigers van de verenigingen van medisch specialisten en verpleegkundigen.

Lisenka van Loon van de NFK noemt het een goede ontwikkeling dat Menzis de wensen van patienten zo’n belangrijke plek geeft bij het beoordelen en belonen van ziekenhuizen. “Dit zouden alle zorgverzekeraars moeten doen”, zo vindt Van Loon.

Extra TopZorg wensen
Naast de criteria uit de Patientenwijzer Prostaatkanker zijn de ziekenhuizen ook getoetst aan extra TopZorg wensen zoals wachttijden, psychosociale begeleiding en informatie aan patienten, Het hebben van het TopZorg predikaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en juist de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, de omgeving van de patient en het geven van informatie.

Ziekenhuizen met een TopZorg-contract worden extra beloond. Ziekenhuizen zonder het predikaat krijgen een basiscontract voor deze behandeling. In 2008 begon Menzis met TopZorg. Prostaatkanker is de twaalfde TopZorg behandeling, naast amandelen, borstkanker, fysiotherapie, heupartrose, liesbreuk, meniscus, rughernia, slaapapneu, spataderen, staar en darmkanker.

Hieronder een overzicht van de TopZorg ziekenhuizen voor prostaatkanker.

Ziekenhuis TopZorg prostaatkanker
BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam
VU Medisch Centrum Amsterdam
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem
Bronovo Ziekenhuis Den Haag
Zorggroep Leveste Middenveld Emmen/Hoogeveen
Stichting Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis Gorinchem
Groene Hart Ziekenhuis Gouda
Sint Antonius ziekenhuis Nieuwegein Nieuwegein
UMC St Radboud Nijmegen
Sint Laurentius Ziekenhuis Roermond
Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam
Refaja Ziekenhuis Stadskanaal
Ziekenhuis Rivierenland Tiel
Sint Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
Diakonessenhuis Utrecht Utrecht

Dit is een origineel bericht van Menzis
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen