Bij behandeling reumatoïde artritis: steun van familie en vrienden belangrijk

Jozef Benka: Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de patient. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces.

Het onderzoek van UMCG-promovendus Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van patienten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de patienten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de patient. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van patienten die hun leven met reumatoïde artritis moeten leven.

Datum:10 december 2012

Tijd:16:15

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. J.W. Groothoff en prof.dr.J.J.L. van der Klink

Curriculum Vitae
Jozef Benka (Slowaije, 1983) studeerde Psychologie in Vranov nad Topľou. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool SHARE en in samenwerking met de Safarik University in Kosice. De titel van het proefschrift luidt: “Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?”
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen