Integraal Kankercentrum Zuid krijgt half miljoen subsidie voor onderzoek oudere kankerpatiënten

KWF Kankerbestrijding kent een subsidie van 480.000 euro toe aan het Integraal Kankercentrum Zuid te Eindhoven. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre centralisatie van kankerbehandelingen gunstig is voor oudere patienten met kanker.

Steeds vaker worden in Nederland bepaalde chirurgische kankerbehandelingen slechts in enkele ziekenhuizen uitgevoerd. Meerdere studies tonen aan dat dit ten goede komt aan de overlevingskans. Het is echter niet bekend of de oudere kankerpatient hier ook daadwerkelijk van profiteert. Ouderen zijn vaker minder mobiel, alleenstaand, en meestal goed bekend met het ziekenhuis en dokters in eigen streek.

Ouderen met kanker
Vaak komen zij voor allerlei andere aandoeningen al jaren in het ziekenhuis dicht bij huis. Veel ouderen zullen dan opzien tegen de reis naar het nieuwe ziekenhuis verder weg. In het door KWF Kankerbestrijding gefinancierde project onderzoekt het Integraal Kankercentrum Zuid welke afwegingen bij ouderen een rol spelen. In hoeverre wegen de voordelen voor deze groep zwaarder dan de nadelen?

De studie richt zich de komende 4 jaar met name op patienten van 70 jaar en ouder in Zuid-Nederland. Het gaat om patienten met kanker van de slokdarm, endeldarm of alvleesklier, en patienten met uitzaaiingen in de lever. De bevindingen leiden er ook elders in het land toe dat een meer afgewogen keus kan worden gemaakt: goede zorg dichtbij huis, of topzorg verder weg.

Toename aantal patienten
Onderzoek naar kanker bij ouderen staat bij KWF Kankerbestrijding hoog op de agenda vanwege het groeiend aantal ouderen dat wordt getroffen door deze ziekte. Meer aandacht en kennis van de specifieke problemen bij ouderen met kanker is noodzakelijk. Zo kan ook deze grote en kwetsbare groep mee profiteren van de vooruitgang die wordt geboekt in de strijd tegen kanker. Ook bij de overheid is er ruime aandacht voor dit thema.

Vorig jaar is vanuit overheidsinstantie ZonMw, een belangrijke financier van wetenschappelijk onderzoek in Nederland, ook reeds een subsidie van 600.000 euro toegekend aan het Integraal Kankercentrum Zuid. Ditmaal voor een grootschalig onderzoek naar effectiviteit van behandeling van ouderen met dikkedarmkanker.

Over het IKZ

Het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) is een kennis- en kwaliteitscentrum op het gebied van de oncologische en palliatieve zorg in Noord-Brabant en Noord-Limburg. In deze regio wonen 2,3 miljoen mensen. De werkzaamheden van het IKZ zijn onder meer gericht op onderzoek en het ondersteunen van zorgverleners, patientenverenigingen en beleidsmakers. Ook biedt het IKZ begeleiding aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen bij het opzetten en invoeren van innovaties. Op die manier wordt een actieve bijdrage geleverd aan het realiseren van de best mogelijke zorg voor mensen met kanker in de eigen regio.
Bron: Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) Eindhoven

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen