Mega-subsidies voor onderzoeken

Array

Foto: Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft twee uitzonderlijk grote Europese subsidies ontvangen. De ene is bestemd voor het in kaart brengen van agressieve borstkanker, de andere gaat naar een onderzoek naar de effectiviteit van vroegopsporing van hart- en vaatziekten.

Tumoren
Prof. John Foekens van de afdeling Interne Oncologie krijgt voor zijn onderzoek € 2,5 miljoen van de ERC. Foekens: “Dankzij de subsidie kunnen we een vorm van heel agressieve borstkanker bestuderen: de tripel-negatieve tumoren.”

Opsporen
“Ons doel is om de genen en eiwitten op te sporen die betrokken zijn bij het ontstaan van deze moeilijk te behandelen tumoren. Zulke kennis is onmisbaar bij het ontwikkelen van effectieve, celdodende medicijnen.”

Hartziekten
Prof. Harry de Koning van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg krijgt € 3,3 miljoen van de ERC. De Koning start, samen met het UMCG, een studie waarin het risico van hart- en vaatziekten wordt gemeten.

Bijdragen
“De resultaten zullen worden opgenomen in toekomstige richtlijnen wereldwijd van cardiovasculair risicomanagement. De uitkomsten kunnen bijdragen aan de zorg van patienten die nu niet in aanmerking komen voor een risicoverlagende behandeling.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen