Patiënt krijgt inzicht in kwaliteitsverschillen prostaatkankerzorg

De prostaatkankerzorg is niet in ieder ziekenhuis hetzelfde. Om patienten inzicht te geven in de verschillen, heeft de ProstaatKankerStichting.nl samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) de online Patientenwijzer Prostaatkanker ontwikkeld. 94 procent van de ziekenhuizen heeft hieraan meegewerkt.

De informatie in de Patientenwijzer maakt patienten en hun naasten bewust van wat zij volgens de ProstaatKankerStichting.nl mogen verwachten van de zorg. Zo is nu zichtbaar of patienten in het ziekenhuis standaard de uroloog én de radiotherapeut spreken, indien zowel opereren als bestralen mogelijk zijn. Ook kan iemand die de diagnose prostaatkanker heeft gekregen, zien welke ziekenhuizen aandacht hebben voor de impact van de diagnose en behandelingen op het dagelijks leven en de eventuele behoefte aan psychosociale zorg. Op basis van de informatie in de Patientenwijzer kan de patient tevens een keuze maken voor een bepaald ziekenhuis. Onderzoeksbureau MediQuest is mede betrokken geweest bij de ontwikkeling.

Voorwaarden voor goede prostaatkankerzorg
De Patientenwijzer Prostaatkanker geeft weer welke ziekenhuizen voldoen aan de minimale voorwaarden voor goede prostaatkankerzorg. Deze voorwaarden zijn afgestemd met vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen. Ziekenhuizen die aan alle voorwaarden voldoen, worden in de Patientenwijzer gemarkeerd met een ‘groen vinkje’. Op dit moment zijn dat er 66 (58 procent van alle ziekenhuizen). We verwachten dat dit aantal snel zal groeien.

Transparantie genereert verbeteringen van zorg

De transparantie stimuleert tegelijkertijd ziekenhuizen tot gewenste verbeteringen. Zo is een van de voorwaarden in de Patientenwijzer dat een gespecialiseerd verpleegkundige betrokken is bij de zorg voor de prostaatkankerpatient. Ook moet voor alle betrokkenen helder zijn wie de ‘hoofdbehandelaar’ is en wie het aanspreekpunt is voor de patient bij vragen of onduidelijkheden. In verschillende ziekenhuizen is dit nog niet goed georganiseerd. Omdat ziekenhuizen het groene vinkje willen behalen, verbeteren zij hun zorg aan de hand van de gestelde voorwaarden.

TopZorg prostaatkanker
De ziekenhuizen met een groen vinkje komen tevens in aanmerking voor het predicaat TopZorg prostaatkanker van Menzis. De zorgverzekeraar gebruikt de waardering in de Patientenwijzer Prostaatkanker bij het toekennen van dit predicaat. ‘Een goede ontwikkeling’, zo vindt Lisenka van Loon, projectleider kwaliteit van zorg van de NFK. ‘ Zorgverzekeraars moeten de wensen van patienten meenemen bij het beoordelen en belonen van ziekenhuizen.’

>> Ga naar de Patientenwijzer prostaatkanker…

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen