Nieuwe CT-scanners in IJsselland Ziekenhuis in gebruik genomen

Array

Op 6 december 2012 zijn twee nieuwe CT-scanners in het IJsselland Ziekenhuis officieel in gebruik genomen. De twee nieuwe CT-scanners van Toshiba maken gebruik van een lagere dosis röntgenstraling, een betere beeldtechniek en een zeer korte opnametijd. Een van de twee scanners heeft meer uitgebreide mogelijkheden en maakt bijvoorbeeld ook 4-dimensionale beelden (beweging). Het IJsselland Ziekenhuis heeft de ingebruikname samen met de leverancier ingeluid door middel van een traditionele Japanse sake-ceremonie.
Voordelen voor patienten

In januari 2012 hebben het IJsselland Ziekenhuis en Toshiba Medical Nederland het contract getekend voor de aanschaf van twee nieuwe CT scanners. De afdeling Radiologie van het IJsselland Ziekenhuis is in 2012 verbouwd om de ruimte geschikt te maken voor de uitbreiding met een tweede CT-scanner.

De twee nieuwe CT-scanners brengen vele voordelen met zich mee. Technieken verbeteren voortdurend, de nieuwe scanners gebruiken bijvoorbeeld een lagere dosis röntgenstraling en de beeldtechniek is beter. Met de aanschaf van twee scanners wil het IJsselland Ziekenhuis ook de wachttijden van 1 `a 2 weken afbouwen.

Nieuwe onderzoeksmogelijkheden
Een van de twee CT-scanners, de Aquilion ONE, heeft veel meer uitgebreide mogelijkheden en maakt de beelden in zeer korte scantijd. Een totale opname kan nu vaak in delen van een seconde plaatsvinden. Patienten worden hierdoor nog korter aan röntgenstraling blootgesteld.

Deze CT-scanner is aangeschaft in nauwe samenwerking met de specialismen cardiologie en maag-, darm- en leverziekten in het ziekenhuis. Met deze CT is het onder meer mogelijk Cardiac CT (CT onderzoek van de kransslagaders, de aders die rondom het hart liggen) te doen. Door de snelheid en de 4D mogelijkheid van de scanner kan een kloppend hart dynamisch in beeld worden gebracht. Zelfs zuurstoftekort is waar te nemen zodat de kans op een hartinfarct berekend kan worden.

Het IJsselland Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in de regio Rijnmond dat deze CT-scanner in huis heeft. Het systeem staat ook in ziekenhuizen in Leiden, Delft en Utrecht.

Sake ceremonie
Donderdag 6 december werd de ingebruikname ingeluid door middel van een Japanse sake ceremonie, Kagami Biraki. Tijdens deze ceremonie wordt de deksel van een houten sakevat met een houten hamer ingeslagen waarna de Japanse rijstdrank aan alle aanwezigen wordt uitgereikt. De ceremonie symboliseert het samen openen van de spiegel naar de toekomst. De ceremonie werd uitgevoerd door de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis en bestuursleden van Toshiba Medical Systems.

bron: Ijsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen