15 procent verhoogt vrijwillig eigen risico in 2013

Bijna één op de zes Nederlanders kiest in 2013 voor een hoger vrijwillig eigen risico. 11,3 procent sluit voor volgend jaar een zorgverzekering af met het maximale eigen risico van 850 euro. Dit doen zij om een korting te ontvangen op de zorgpremie die kan oplopen tot ruim 25 euro per maand. Dit blijkt uit gegevens van de  2013zorgverzekering.nl die het klikgedrag van haar bezoekers bijhoudt.

In november verhoogde nog maar één op de twaalf vrijwillig hun eigen risico van de mensen die van zorgverzekering zijn overgestapt. De eerste twee weken van december heeft er dus een verdubbeling plaatsgevonden ten opzichte van november.

Besparen
Mensen gaan steeds meer inzien dat het verhogen van het eigen risico voordelig kan uitpakken, ook nadat verschillende consumentensites en programma’s hierop attendeerden. Zeker in het geval van jonge, gezonde mensen die niet of nauwelijks gebruik maken van zorg en dus het eigen risico, kunnen op jaarbasis honderden euro’s besparen.

Advies
De website www.2013zorgverzekering.nl adviseert ook; wanneer je op ieder moment in 2013 het maximale eigen risico van 850 euro kan neertellen en je niet verwacht veel van zorg gebruik te maken, het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit geldt niet voor de mensen die in voorgaande jaren het minimale eigen risico wel hebben verbruikt, zoals chronisch zieken. Voor hen is het verstandiger om het op 350 euro te laten staan.

Tussen het eigen risico van 350 en 850 euro zitten nog een 5 tal opties, namelijk: 450, 550, 650 en 750. Maar deze opties worden betrekkelijk weinig gekozen (in totaal 3,3 procent). Het grootste gedeelte laat het eigen risico op het minimale staan, namelijk 85,4 procent.

bron: Zorgverzekering 2013

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen