Brief aan Kamer: randvoorwaarden en zorgen over uitwisseling medisch..

Array

Patientenfederatie NPCF heeft een brief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie van VWS over de uitwisseling van medische gegevens. In de brief zetten we de belangrijkste randvoorwaarden nog een keer op een rij die we stellen aan de elektronische uitwisseling van patientgegevens, bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid, privacy en eigen regie voor de patient.

Naast de randvoorwaarden leggen we ook onze zorgen voor aan de Kamerleden. Zo maken we ons bezorgd om de voorlichting: er is o.a. door berichten in de media veel onrust ontstaan. Ook maken wij ons zorgen om het feit dat de vereniging van zorgaanbieders die de elektronische uitwisseling van patientgegevens mogelijk maakt (VZVZ) erom gevraagd heeft of de grens van 1 januari kan worden opgerekt. VZVZ wil dat het ook na deze datum mogelijk is om medische gegevens van patienten uit te wisselen via het Landelijk Schakelpunt, ook als daar nog geen expliciete toestemming voor is van een patient. De patientenfederatie NPCF vindt dat de grens van 1 januari gerespecteerd moet worden: na 1 januari mag het niet meer mogelijk zijn dat patientgegevens via het LSP worden uitgewisseld zonder uitdrukkelijke toestemming van de patient.

In de brief benadrukt de patientenfederatie NPCF dat nu slechts in twee regio’s mogelijk is om via het LSP patientgegevens uit te wisselen. Vanaf 1 januari wordt dat langzaam ook in meer regio’s mogelijk. In de brief aan de Kamer laten we weten dat we het heel belangrijk vinden dat patienten eerst zelf kunnen bepalen welke zorgverlener welke gegevens mag inzien, dat patienten een bericht krijgen bij inzage door zorgverleners, inzage in krijgen logging etc. De NPCF vindt het dan pas zinvol om het in meer regio’s mogelijk te maken om patientengegevens uit te wisselen via het LSP.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen