Huisarts geen inzicht in bedrijfskosten

Benchmark voor huisartsenpraktijken
Den Bosch – Er bestaan grote verschillen tussen dokterspraktijken in omzet, uitgaven en winst. Veel huisartsen hebben moeite met inzicht krijgen in de financiele prestaties en eventueel onnodige kosten. Om die reden ontwikkelde Accon avm de Financiele Praktijk Scan, een benchmark waarmee huisartsen hun praktijk kunnen vergelijken met die van collega’s.

In het verleden waren financien voor huisartsen vaak geen issue, zij waren immers verzekerd van een redelijk inkomen. Nu de tarieven onder druk staan en er op politiek niveau discussies plaatsvinden over het salaris van huisartsen, zijn zij genoodzaakt de bedrijfsvoering kritisch te bekijken. Machteld Koenraad van advies- en accountantsorganisatie Accon avm: ‘In de medische sector wisselen kansen en bedreigingen elkaar in hoog tempo af. Veel dokterspraktijken vinden het moeilijk om de gevolgen voor hun onderneming te definieren. Inzicht in de bedrijfsvoering en het vergelijken hiervan met andere praktijken is zeer waardevol om een toekomststrategie te bepalen en keuzes te maken waarop de aandacht gericht wordt en wat de mogelijke financiele gevolgen van die keuzes zijn.’

 

Personeel en huisvesting grootste kostenposten

De omzet verhogen is voor een dokterspraktijk vaak lastig, dat kan alleen op lange termijn gerealiseerd worden met meer behandelingen of meer patienten. De kosten kunnen in veel gevallen wel omlaag. De personeels- en huisvestingkosten zijn de twee grootste kostenposten. ‘Omdat huisartsen steeds vaker met elkaar samenwerken binnen de eerste lijn worden er nieuwe panden gebouwd. Meestal betekent dit dat de huisvestingskosten stijgen. Daarnaast bestaat over het algemeen 55% van de kosten uit personeelskosten’, aldus Koenraad.

 

Huisvestingskosten komen met name aan de orde bij een verhuizing of verbouwing. Sturen op personeelskosten kan vaker op korte termijn. Dat betekent niet direct dat er ontslagen moeten vallen, maar huisartsen moeten wel heel kritisch kijken naar hoe zij hun personeel inzetten. Koenraad: ‘Iemand met een HBO praktijkopleiding moet wel op dat niveau worden ingezet en niet de meer eenvoudige werkzaamheden gaan uitvoeren. Assistenten kunnen vaak juist voor meer worden ingezet. Na een training kunnen zij bijvoorbeeld de griepvaccinaties doen.’

 

Financiele Praktijk Scan

Met de Financiele Praktijk Scan geeft Accon avm huisartsen inzicht in de prestaties van de praktijk door deze te vergelijken met collega’s in de branche. Op basis van de financiele administratie krijgt men inzicht in een aantal belangrijke kengetallen, met als doel optimaal te kunnen inspelen op veranderingen in de onderneming. Hierbij kan gedacht worden aan huisvestingskosten, personeelskosten en omzet. Op basis van de laatste twee jaar kan een voorspelling voor de komende jaren worden gedaan, waarna de juiste maatregelen kunnen worden genomen. Bijvoorbeeld de kosten verlagen of de juiste investeringen doen.

 

Over Accon avm

Accon avm adviseurs en accountants is de grootste zelfstandige advies- en accountantsorganisatie in Nederland. Met zo’n 50 kantoren verspreid over het land, richt de organisatie zich op het MKB, de agrarische sector, de overheid en de non-profitsector. Ondernemers krijgen ruimte voor ondernemen dankzij accountancy, agrarisch en MKB bedrijfsadvies, belasting- en subsidieadvies, corporate finance, juridisch advies en werkgeversservice. Volg ons ook op Twitter @acconavm en LinkedIn http://www.linkedin.com/company/54107.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen