Rubiconbeurs voor AMC-onderzoekster

Array

Dr. Bianca Buurman (35) van de afdeling geriatrie krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de gelegenheid om vijftien maanden onderzoek te doen aan de medische faculteit van de Yale University in de Verenigde Staten. Zij is een van de twintig pas gepromoveerde onderzoekers aan een Nederlandse universiteit die de mogelijkheid krijgen om in toonaangevende wetenschappelijke instituten ervaring op te doen.

Veel ouderen komen met beperkingen in functioneren uit het ziekenhuis, waardoor ze zich niet meer zelfstandig thuis kunnen redden. Hoe kan dat eigenlijk? En hoe kunnen ouderen weer herstellen? Buurman gaat methoden onderzoeken om ouderen te laten revalideren na ziekenhuisopname.

Ze doet dit op Yale omdat daar veel gegevens zijn verzameld over het verblijf van oudere patienten in ziekenhuizen en hun functioneren daarna thuis. ‘Ik wil in de vijftien maanden gegevens verzamelen voor een onderzoek dat uiteindelijk moet leiden tot een revalidatieplan op maat voor oudere patienten.’

Dit onderzoek is van groot belang voor het welzijn van de ouderen na hun ziekenhuisopname, maar kan de kosten in de zorg verminderen. ‘Vaak hebben ouderen veel zorg nodig na hun ziekenhuisopname door thuiszorg of opname in een verzorgingstehuis. Als we dit kunnen beperken, kan dit veel opleveren’, zegt Buurman.

De Rubiconbeurs is vernoemd naar de rivier Rubicon die Julius Ceasar overstak voor hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de beroemde uitspraak: ‘veni, vidi, vici’. Ik kwam, ik zag en ik overwon.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen