Honden kunnen nauwkeurig een besmetting vaststellen met Clostridium difficile

Array

Beagle Cliff speurt bacterie op die diarree veroorzaakt
Honden kunnen nauwkeurig een besmetting vaststellen met Clostridium difficile, een zogenaamde ziekenhuisbacterie die diarree veroorzaakt. Bij monsters van de ontlasting wees de beagle Cliff in 100% van de gevallen de besmette exemplaren aan en bij patienten was zijn score 97%. VUmc-onderzoekers hebben deze bevindingen gepubliceerd in het kerstnummer van het British Medical Journal op BMJ.com.

Clostridium difficile is een bacterie die darmontstekingen kan veroorzaken, waarbij de symptomen varieren van milde diarree tot levensbedreigende darmontstekingen. Dit komt vooral in ziekenhuizen voor bij oudere patienten die recent antibiotica hebben gebruikt. Antibiotica verstoren de natuurlijk balans van de darmbacterien. De infectie is besmettelijk, waardoor de bacterie zich binnen een afdeling verder kan verspreiden. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe sneller patienten kunnen worden behandeld en bovendien hoe sneller maatregelen kunnen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Toch blijkt er in de praktijk vaak dagen overheen te gaan voordat een Clostridium difficile infectie wordt herkend.

Internisten Marije Bomers en Yvo Smulders van VUmc hebben samen met hondentrainster Hotsche Luik gekeken of er geen andere manier was om Clostridium difficile patienten snel te herkennen: bijvoorbeeld door inzet van een speurhond. Na twee maanden training slaagde beagle Cliff er in om een zorgafdeling binnen tien minuten te controleren op de aanwezigheid van patienten met een Clostridium difficile infectie. En dit bleek succesvol: van de 300 onderzochte deelnemers (waarvan 30 met een Clostridium difficile infectie en 270 controle deelnemers), identificeerde hij 25 van de 30 Clostridium difficile patienten als ‘positief’ en 265 van de 270 controle deelnemers als ‘negatief’: een overall-score van 97%. Een positieve bevinding geeft Cliff aan door naast het bed van een besmette patient te gaan zitten.

Conclusie van het onderzoek is dat het mogelijk is om speurhonden te trainen patienten met een Clostridium difficile infectie te herkennen. Dit is een potentieel belangrijke bevinding. Een volgende stap zou zijn om te onderzoeken of je door het regelmatig screenen van ziekenhuis afdelingen ook daadwerkelijk Clostridium difficile patienten eerder opspeurt en zo het aantal ziekenhuisinfecties kan verkleinen.


Al eerder zijn honden opgeleid om verschillende vormen van kanker te herkennen. Inmiddels is er van over de hele wereld met belangstelling gereageerd op dit VUmc-initiatief. De uitgever van het British Medical Journal heeft een film opgenomen van Cliff in actie.  Deze is te bekijken op: www.bmj.com .

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen