Meer inzicht in verwekker longontsteking

Array

Medisch specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn een stap verder gekomen in het verklaren van het verband tussen maagzuurremmers en longontsteking. Ook hebben zij aangetoond dat bloedonderzoek een bewezen en goedkope methode is om de ernst en uitkomst van een longontsteking vast te stellen. Longontsteking is in Nederland verantwoordelijk voor 10% van de sterfgevallen.

De twee onderzoeken zijn in november 2007 gestart onder de naam VLO-CAP-studie. De afkorting staat voor Verwekkers Long Ontsteking-Community-Acquired Pneumonia-studie. De studie werd uitgevoerd onder leiding van medisch specialisten dr. Peter Wever (medisch microbioloog) en internist-intensivist Peter de Jager van het JBZ. De studie werd in nauwe samenwerking met epidemioloog Rianne van Gageldonk-Lafeber van het RIVM opgezet en uitgevoerd.

Meer zuurremmers, meer kans op longontsteking
In een eerdere studie van Dr. Robert Laheij, epidemioloog en MDL-arts in opleiding was al aangetoond dat het slikken van maagzuurremmers leidt tot een verhoogde kans op longontsteking. Alleen de verklaring daarvoor ontbrak. De Jager en Wever bieden door hun onderzoek meer inzicht in de relatie tussen maagzuurremmers en longontsteking. Maagzuurremmers worden wereldwijd veel voorgeschreven.

Een derde van de door de Jager en Wever onderzochte groep (in totaal 395 patienten) gebruikte maagzuurremmers. Na analyse bleek dat deze patienten een twee keer zo grote kans hebben op longontsteking, specifiek veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie (28% versus 14%). Bovendien komt de terugkeer van de ziekte (recidive) bij hen vaker dan gemiddeld voor. De kans daarop is dosisafhankelijk; hoe hoger de dosering zuurremmers, hoe groter de kans op longontsteking. De Jager: ‘De conclusies zouden de theorie kunnen ondersteunen dat zuurremmers invloed hebben op de bacteriesamenstelling in de maag, de mond en keelholte. Dat vraagt om vervolgonderzoek. Maar de les is helder. Sinds de introductie eind jaren tachtig worden maagzuurremmers wereldwijd zeer veel voorgeschreven. De onderzoeken tonen aan dat we daar voorzichtig mee moeten zijn en dat we, juist bij risicogroepen op het krijgen van een longontsteking, goed moeten kijken naar de indicatie.’

Bloedonderzoek: bewezen effectief en goedkoop
Om te bepalen in welke mate er sprake is van longontsteking en wat de ernst is, is het nu gangbaar om naar de ziekte te kijken door middel van risicostratificatie. Aan de hand daarvan wordt de therapie bepaald.

In het tweede onderzoek werd aangetoond dat de indicator neutrofielen gedeeld door lymfocyten (beide witte bloedcellen) een goede voorspeller is voor de ernst en de uitkomst van een longontsteking. Sterker nog, deze simpele parameter zegt meer dan de parameters die traditioneel gebruikt worden. Een conclusie met klinische relevantie, want het gaat hier om een bewezen en goedkope oplossing. Neutrofielen en lymfocyten worden immers vaak al standaard bepaald, als onderdeel van het witte bloed beeld.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen