Misstanden rond ex-neuroloog Jansen Steur omvangrijker en ernstiger

De zaak van Jansen Steur en de neurochirurg van het MST lijkt als maar omvangrijker te worden. Jansen Steur zou in het Medisch Spectrum Twente ook autopsieen hebben uitgevoerd zonder daarvoor de vereiste toestemming was van nabestaanden. In een dossier (.pdf) dat in handen is van de NOS staat bijvoorbeeld dat Jansen Steur bij een overleden patient de hersenpan heeft laten lichten en de hersenen heeft laten verwijderen. De nabestaanden hadden hier geen toestemming voor gegeven.

Jansen Steur vroeg wel toestemming voor een veel beperktere ‘hersenpunctie’. In een brief aan het ziekenhuis uit 1996 schrijft een nabestaande: “Omdat hij (de overleden patient, red.) in de weken voor zijn overlijden Parkinson-achtige symptomen vertoonde is ons door Jansen Steur toestemming gevraagd om door middel van een punctie in het achterhoofd een stukje hersenweefsel te nemen teneinde hierover duidelijkheid te verkrijgen, vooral met het oog op de erfelijkheid. Hiervoor hebben wij, zij het aarzelend, toestemming gegeven.”

De nabestaanden kwamen er via hun huisarts achter dat niet slechts een hersenpunctie was genomen, maar een volledige obductie was uitgevoerd. Volgens letselschade-expert Yme Drost zijn verschillende verklaringen van nabestaanden heeft verzameld. , zette Jansen Steur nabestaanden niet alleen in het ziekenhuis onder druk om na het overlijden van hun dierbaren toestemming te geven voor autopsie dat gebeurde ook bij hen in de privesfeer. In een aantal gevallen stond Jansen Steur zelfs aan de deur, vertelt Yme Drost.  De nabestaanden hebben uiteindelijk het ziekenhuis om opheldering gevraagd. Maar het dossier omtrent de obductie was zoek. Het Medisch Spectrum Twente laat weten deze zaak nog niet te kennen maar er wel onderzoek te naar te gaan doen.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen