Betere omgang met probleem helpt kind met angststoornis

Array

Positiever leren denken en leren om beter met problemen om te gaan, zijn voor kinderen met een angststoornis nodig om minder angstig te worden.

Om de behandeling Cognitieve gedragstherapie (CGT) te kunnen verbeteren, is kennis nodig van de precieze werking van de methode. Dat onderzocht Sanne Hogendoorn in het AMC/ de Bascule, Accare en de UvA bij 145 kinderen (8-18 jaar) met een angststoornis.

CGT is een bewezen effectieve behandeling voor angststoornissen bij kinderen en jongeren. Toch werkt CGT onvoldoende bij drie tot vier van de tien kinderen. Het verminderen van negatieve gedachten ging niet vooraf aan minder angstig worden. Na de behandeling was 57 procent van de patienten klachtenvrij.

21dec2012 10:00
Betere omgang met probleem helpt kind met angststoornis
Geneeskunde
Promotie

Mw. S.M. Hogendoorn: Looking for mediators. Cognition, perceived control and coping in the treatment of anxiety-disordered children. Promotoren zijn dhr. prof. dr. F. Boer en dhr. prof. dr. P.J.M. Prins.

* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Toegang vrij
Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen