Campagne: Bezit alcohol op openbare plek strafbaar onder 16 jaar

Vanaf 1 januari zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als zij op een openbare plek – op straat, in een café, park, stationshal,
etc. – alcohol bij zich hebben. Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) start maandag 17 december 2012 een campagne met de titel ‘Alcohol bij je? Komt je duur te staan.’ Daarmee worden jongeren en ouders geïnformeerd over deze maatregel uit de nieuwe Drank- en Horecawet.

Staatssecretaris Van Rijn: “Alcohol is schadelijk voor jongeren. Het heeft een negatief effect op de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen. De kans op alcoholvergiftiging is groter voor jongeren. Bovendien is er vaak sprake van overlast van jongeren onder invloed van alcohol.”

45 euro boete
Of het nu gaat om bier, wijn, mixdrankjes of sterke drank, in alle gevallen zijn jongeren strafbaar en kunnen ze van politie of buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente een boete van 45 euro krijgen. De Drank- en Horecawet is aangescherpt om jongeren beter tegen de schadelijke gevolgen van alcohol te beschermen. Ook kunnen gemeenten en de politie overlast door alcoholgebruik beter bestrijden met deze maatregel. In het regeerakkoord is afgesproken om de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol te verhogen naar 18 jaar.

Campagne ‘Alcohol bij je? Komt je duur te staan.’
Vanaf maandag 17 december verschijnen er advertenties in dagbladen en op het internet. Omdat veel jongeren op Facebook te vinden zijn, wordt daar een speciaal ontwikkeld spel ingezet vanaf 20 december. Na de Kerst pakken alle supermarkten groot uit met de verspreiding van miljoenen flyers. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het Trimbos-instituut heeft allerlei materialen ontwikkeld voor professionals. Gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg gebruiken de materialen om ouders en jongeren te informeren, bijvoorbeeld via scholen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen