Ingepakt DNA in bloedcellen

Array

In haar proefschrift bekijkt Sadia Saeed de verpakking van het DNA van onze bloedcellen. Ze focust daarbij op de veranderingen die in de verpakking optreden als bloedkanker, oftewel leukemie ontstaat. Het proefschrift dat mede werd gefinancierd door de Higher Education Commission of Pakistan (HEC), geeft nieuwe inzichten in deze veranderingen. De bevindingen zouden uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieen  tegen leukemie.
Het menselijk DNA, de belangrijkste drager van erfelijke informatie, is met een totale lengte van ongeveer twee meter opgeslagen in de celkern. Om dit opslaan mogelijk te maken, dient het DNA verpakt te worden. Die verpakking is niet voor alle cellen hetzelfde. Door het DNA celspecifiek te verpakken, zijn alleen die delen van het DNA toegankelijk die voor de betreffende cel van belang zijn. Hierdoor kan bepaald worden of een cel bijvoorbeeld een bloedcel is of een levercel. Als deze verpakking van het DNA niet goed gaat, neemt de kans op ziektes zoals kanker toe.
Saeed bekeek de verpakking van het DNA in de verschillende cellen van ons bloedsysteem en had als doel om de genfunctie van uitgedifferentieerde cellen in acute myeloïde leukemie (AML) te ontcijferen.

Biografie
Sadia Saeed (Pakistan, 1983) studeerde Moleculaire biologie en biochemie aan Quaid-i-Azam University in Islamabad, Pakistan. In 2007 ontving zij een beurs van de Higher Education Commission (HEC) in Pakistan voor een promotie in het buitenland. Zij deed haar promotieonderzoek binnen de afdeling Moleculaire biologie van het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS) aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Datum: dinsdag 18 december 2012
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendu: smevrouw S. Saeed
Promotors: prof. dr. ir. H.G. Stunnenberg
Copromotors: dr. J.H.A. Martens, dr. C. Logie
Titel promotie: Epigenetic signatures of blood cell types

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen