Neurologische stoornissen bij kinderen met spina bifida uiteengerafeld

Array

Spina bifida, ook wel `open ruggetje’ genoemd, is een aangeboren afwijking die tot uiting komt op meerdere niveaus in het zenuwstelsel. De aandoening leidt onder andere tot complexe uitvalverschijnselen in de benen. Onzekerheid over de prognose bemoeilijkt de besluitvorming in de behandeling van ongeboren en pasgeboren kinderen met spina bifida. Geavanceerd zenuwgeleidingsonderzoek met behulp van magneetstimulatie maakt het mogelijk om de uitvalverschijnselen nader te kwantificeren, zo toont onderzoek van Niels Geerdink aan.

Dit levert nieuwe pathofysiologische inzichten op: stoornissen in het centrale deel van het zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) blijken een veel belangrijkere rol te spelen dan voorheen werd aangenomen. Zenuwgeleidingsonderzoek bij pasgeborenen met spina bifida blijkt ook van voorspellende waarde voor de loopfunctie in de toekomst. Verder leverde een betrouwbaarheidstudie bruikbare MRI-karakteristieken op van de Chiari II malformatie, een afwijking van de kleine hersenen bij spina bifida. Deze karakteristieken maken de evaluatie van de afwijking eenduidiger. De bevindingen van Geerdink kunnen een bijdrage leveren aan de besluitvorming over de prenatale en postnatale behandeling van spina bifida.
donderdag 20 december 2012
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. N. Geerdink
Promotors prof. dr. J.J. Rotteveel
Copromotors dr. R.A. Mullaart, dr. J.W. Pasman, dr. ir. C.J.A. Roeleveld

Titel promotie: Motor impairment and Chiari II malformation in children with spina bifida. Neurophysiological and brain MR imaging studies

Biografie
Niels Geerdink (Eibergen, 1976) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand promotieonderzoek verrichtte hij op de afdeling Neurologie (subafdelingen Kinderneurologie en Klinische Neurofysiologie), in samenwerking met de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience. Hij voltooide in het Radboud de opleiding tot kinderarts en kinderneuroloog. Sinds 2011 werkt hij in dit UMC als fellow kinderneurologie. Vanaf januari 2013 start hij als kinderarts/kinderneuroloog in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen