Nieuwe smaakbeleving voor kankerpatiënten

Array

Recepten van Jonnie en Thérèse Boer
Jonnie en Thérèse Boer lanceren vandaag, in samenwerking met artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser, de website Beleefjesmaak.nl. De website is een platform met recepten en tips over smaakbeleving voor (ex-)kankerpatienten. Chemotherapie tast bij veel patienten het smaakvermogen aan. Beleef je Smaak is het eerste initiatief dat onderzoek deed naar smaakverandering bij kankerpatienten en zich inzet om de kwaliteit van leven voor deze groep te verbeteren.

Veel kankerpatienten ervaren een verminderde kwaliteit van leven tijdens of na een chemotherapie. Een chemokuur kan het smaakvermogen van deze patienten ernstig aantasten en soms blijvend veranderen. Wat patienten eerst lekker vonden smaakt nu anders of helemaal niet meer. Dit zorgt veelal voor een verminderde eetlust. Laboratoriumarts hematologie Ellen Kuiper-Kramer: “Uit het onderzoek blijkt dat veel patienten behoefte hebben aan zachte, vette en romige gerechten. De mond wordt door een kuur ernstig aangetast en het speekselgehalte is daardoor veel lager. Voeding met deze kenmerken kan dit compenseren. Daarnaast is veel drinken erg belangrijk. Door het lage speekselgehalte wordt de mond snel droog.”

Onderzoek naar smaakverandering
Artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser hebben de afgelopen maanden onderzocht of er een patroon te ontdekken viel in de smaakbeleving van kankerpatienten. Samen met Jonnie Boer ontwikkelden zij een smaakpalet van vijf smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Het palet is op een geselecteerde groep patienten met smaakgels getest. Aan de hand van de uitkomsten ontwikkelde Jonnie Boer recepten voor (ex-)kankerpatienten. Initiatiefnemer en chef-kok Jonnie Boer: “Uit de tests blijkt dat de smaak van kankerpatienten compleet kan veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. Na een chemokuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen. De recepten op Beleefjesmaak.nl bieden je een helpende hand om je ‘nieuwe’ smaak te ontdekken.”

Deze recepten, informatie en tips over smaak zijn vanaf vandaag te vinden op de website Beleefjesmaak.nl. Het initiatief wil patienten met de website een platform bieden om hun kwaliteit van leven te verbeteren en te benadrukken dat goede voeding van essentieel belang is bij het herstel van de ziekte.

Over Beleef je Smaak
Beleef de Smaak is een initiatief van Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle en artsen Ellen Kuiper-Kramer (laboratoriumarts hematologie in Isala Klinieken Zwolle) en Otto Visser (hematoloog VU Medisch Centrum Amsterdam). Samen ontwikkelden zij een smaakpalet voor (ex-) kankerpatienten. Het initiatief heeft als doel de kwaliteit van leven van deze groep te verbeteren. Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser liepen in hun vak regelmatig tegen dezelfde problemen aan: steeds meer mensen overleven kanker, maar de behandeling is vaak zo zwaar dat patienten vaak het gevoel hebben een deel van de kwaliteit van het leven te verliezen. Jonnie en Thérèse Boer maakten de ziekte, bij een van hun medewerkers, van dichtbij mee. Het initiatief is mede tot stand gekomen door Zilveren Kruis Achmea.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen