Twee AMC’ers krijgen beurs van Hartstichting

Array

Twee AMC’ers hebben vrijdag 14 december een beurs gekregen van de Hartstichting. Medisch bioloog Ralph van Oort (35) krijgt ruim 350 duizend euro waarmee hij vier jaar onderzoek kan doen naar een nieuwe behandeling voor hartfalen. Arts-onderzoeker Tom Seijkens (26) krijgt ruim 100 duizend euro waarmee hij twee jaar onderzoek kan doen naar slagaderverkalking. De Hartstichting heeft vrijdag in totaal ruim 3,6 miljoen euro aan beurzen verdeeld.

Van Oort bestudeert of een kleinere versie van een bepaald eiwit andere eiwitten kan afbreken, die het hart laten samentrekken. Hij hoopt dat dit een behandeling tegen hartfalen zal opleveren. Bij hartfalen zijn de hartkamers opgerekt en trekken ze slecht samen. De hartspiercellen zijn langer geworden en de eiwitten die de hartspiercellen laten samentrekken breken langzaam af. Hoe deze achteruitgang precies in zijn werk gaat, is onduidelijk.

Kleiner eiwit in zieke harten
Van Oort is een eiwit op het spoor dat veranderingen in de hartspiercel veroorzaakt tijdens hartfalen. Dit eiwit komt ook voor bij patienten met de ziekte van Steinert, een erfelijke spierziekte. Deze patienten hebben vaak ook hartproblemen. Van Oort heeft ontdekt dat deze patienten mogelijk een kleinere versie van dit eiwit hebben. Deze kleinere variant zou kunnen veroorzaken dat de eiwitten kapot gaan die het hart laten samentrekken. In dit onderzoek gaat Van Oort alle varianten van dit eiwit in kaart brengen. Dat doet hij in de harten van mensen met hartfalen en van mensen met de ziekte van Steinert. Vervolgens vergelijkt hij deze variaties met het eiwit in gezonde harten. Hij verwacht dat bepaalde varianten van het eiwit vaker voorkomen in zieke harten.

Nieuwe therapie
Vervolgens gaat hij proberen de productie van bepaalde varianten te blokkeren. Als blijkt dat hartfalen dan niet ontstaat, heeft hij een versie van het eiwit te pakken die de oorzaak is van hartfalen. Dit maakt het mogelijk om een nieuwe therapie tegen hartfalen te ontwikkelen, die de productie van `ongezonde’ versies van dit eiwit blokkeert.

Slagaderverkalking
De tweede AMC’er met een beurs van de Hartstichting Tom Seijkens zoekt naar manieren om ophopingen van cholesterol en ontstekingscellen in de bloedvaten af te remmen.`Bij slagaderverkalking is de binnenkant van een bloedvat ontstoken’, legt hij uit. ‘Net als bij wondjes aan de buitenkant van je lichaam, is het afweersysteem actief.’ Er is wel een verschil: bij een wondje aan je vinger stopt de ontsteking zodra de huid is genezen. Maar bij slagaderverkalking is het afweersysteem continu in actie. Dit verhoogt de kans dat door de ophoping van vet en cellen een bloedpropje ontstaat dat de aanvoer van bloed naar bijvoorbeeld het hart of de hersenen blokkeert.

Cholesterol
Hoe kun je de ontsteking in bloedvaten remmen? Dat is de centrale vraag die Seijkens wil beantwoorden met de beurs van de Hartstichting. `We weten dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed bepaalde afweercellen activeert. Ik ga uitzoeken hoe dat precies werkt.’ Hij onderzoekt de lichaamscellen die de `ouders’ zijn van de bloedcellen die de ontsteking veroorzaken. `Deze zogeheten stamcellen zitten in het beenmerg van onze botten’, vertelt Seijkens. `Bloed stroomt ook door dit beenmerg, en we denken dat verhoogd cholesterol in het bloed de stamcellen aanzet tot het
maken van meer schadelijke nakomelingen. Die `slechte’ ontstekingscellen verergeren de slagaderverkalking.’

Meer informatie over de onderzoeken en beurswinnaars op de site van de Hartstichting
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen