Behandeling en medicijnen bij stoppen-met-roken in 2013 volledig ver..

Array

Grootste daling percentage rokers in jaren
In 2011 werden stoppen-met-rokenprogrammaâs ook volledig vergoed. In dat jaar gebruikten veel meer mensen dan voorheen effectieve ondersteuning bij stoppen met roken. In hetzelfde jaar daalde het percentage rokers van 27,2% naar 24,7%, blijkt uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten van STIVORO. Dit betrof de grootste daling in jaren. Minder rokers betekent minder aan roken gerelateerde ziekten, zoals longkanker, COPD en hart- en vaatziekten.

Vergoeding voor begeleiding, middelen en medicijnen
In 2012 werd de vergoeding voor stoppen-met-rokenprogrammaâs weer teruggedraaid. Gedragsmatige ondersteuning werd in 2012 nog wel vergoed, maar nicotinevervangers en receptgeneesmiddelen niet. Het gebruik van effectieve stopondersteuning zakte dramatisch in. Vanuit het Partnership Stop met Roken â waarin naast STIVORO en andere kennisinstituten ook zorgverleners zijn verenigd â is er daarom bij de politiek op aangedrongen om stoppen-met-rokenprogrammaâs weer op te nemen in de basisverzekering. In het Lenteakkoord over de begroting van 2013 is dit daadwerkelijk besloten. Daarom worden in 2013 nicotinevervangers en receptgeneesmiddelen voor stoppen met roken weer vergoed, onder voorwaarde dat ze gebruikt worden in combinatie met gedragsmatige ondersteuning.

Eigen risico
Net als in 2011 vallen stoppen-met-rokenprogrammaâs onder het eigen risico van de zorgverzekering. Dit eigen risico wordt per 1 januari 2013 verhoogd van ⬠220 naar ⬠350. Zorgverzekeraars kunnen echter beslissen om de vergoeding voor stoppen-met-roken buiten het eigen risico te houden, waardoor de kosten volledig zullen worden vergoed. Zorgverzekeraar ONVZ heeft aangegeven voor vergoedingen voor stoppen-met-roken geen eigen risico te hanteren.

Uitwerking in beleidsregel NZa over stoppen-met-roken zorg
Op basis van de prestatiebeschrijving van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is het mogelijk om als zorgaanbieder voor het stoppen-met-rokenprogramma contracten af te sluiten met de zorgverzekeraar. Deze beschrijving wordt opgenomen in de zogenaamde beleidsregels van de NZa, die eind december 2012 gepubliceerd zullen worden. Mensen die onder begeleiding willen stoppen met roken kunnen voor informatie over de vergoeding van stopondersteuning terecht bij hun zorgverzekeraar.

Over Partnership Stop-met-roken
Het Partnership Stop met Roken is een samenwerkingsverband van diverse publieke en private partijen uit het gezondheidszorgveld. Het Partnership Stop met Roken zet zich in voor de toegankelijkheid, bereikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van ondersteuning aan rokers die willen stoppen met roken, door o.m.

* Ontwikkeling van patienten versie van de Zorgmodule Stoppen met Roken;
* Beheer en toets van het Kwaliteitsregister voor stoppen-met-rokenzorg waarin stoppen-met-rokenprofessionals geregistreerd worden die bekwaam zijn.

Zie www.zorgentabak.nl

bron: Stivoro
Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen