Chronische buikpijn vrijwel altijd te verhelpen

Array

Promovenda Carolien Gijsbers: “Verdiepen in lichamelijke oorzaken en laxeren bij niet-lichamelijke oorzaak.”
Bij meer dan 95% van de kinderen met chronische buikpijn kan de buikpijn verholpen worden als er zorgvuldig onderzoek wordt gedaan, gevolgd door een gerichte behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Carolien Gijsbers, kinderarts maag-, darm- en leverziekten, die op 20 december promoveert.

Chronische buikpijn komt voor bij tien tot vijftien procent van alle kinderen van vier tot zestien jaar. Ze hebben vaak jarenlang klachten; ze hebben veel schoolverzuim en beoordelen de kwaliteit van hun leven als minder goed dan vergelijkbare kinderen zonder buikpijn. Tot nog toe werd aangenomen, dat slechts bij een gering percentage van deze kinderen een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden en dat de buikpijn meestal berust op “stress”. Eerder onderzoek liet zien, dat met de gebruikelijke aanpak, bestaande uit geruststelling en leefstijladviezen, omstreeks 35 tot 50% van de kinderen klachtenvrij wordt. Op de lange termijn houdt dertig tot veertig procent buikpijnklachten.

In een onderzoek bij 200 kinderen met chronische buikpijn in het Juliana Kinderziekenhuis / HagaZiekenhuis in Den Haag vond Carolien Gijsbers, kinderarts maag,- darm- en leverziekten, bij ongeveer 20% van de patienten een lichamelijke oorzaak voor de buikpijn. De meeste anderen werden buikpijnvrij met laxerende maatregelen, hoewel zij in veel gevallen zelf niet hadden opgemerkt dat ze een verstopping hadden. Bij deze verstopping kan stress overigens wel een rol spelen. Vrijwel alle kinderen (99%) werden klachtenvrij en bleven dat gedurende een periode van tenminste zes maanden.

Deze onderzoeksresultaten openen nieuwe perspectieven voor patienten met chronische buikpijn. Gijsbers: “Chronische buikpijn is vrijwel altijd behandelbaar. Artsen moeten zich meer verdiepen in een mogelijke lichamelijke oorzaak van de buikpijn en beter laxeren als er aan een niet-lichamelijke oorzaak wordt gedacht.”

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen