Deelname aan CTMM biedt belangrijke stimulans aan MKB-bedrijven

Array

Deelname aan onderzoeksprojecten van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) blijkt een belangrijke stimulans te bieden aan MKB-bedrijven. Dat laat een enquête zien die CTMM onder haar MKB-partners heeft gehouden. Een positieve impact is er onder meer op de omzet, de werknemersgroei en de kwaliteit van de producten. Voor de komende jaren wordt ook een positief effect verwacht op de winst van de deelnemende MKB-bedrijven. Daarmee voldoet het publiek-private samenwerkingsverband CTMM aan haar doelstelling om een positieve impact op participerende bedrijven tot stand te brengen en het innovatieve vermogen van Nederland te bevorderen.

Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) zet zich in voor de ontwikkeling van medische technologieen op het vlak van diagnose en beeldvorming. In de CTMM-projecten participeren 112 partners, waarvan 22 grote industriele partners, 25 academische instellingen en 65 MKB-bedrijven.

Het CTMM researchprogramma wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (50%), academische partners (25%) en industriele partners (25%) met een totaalbudget van ruim 300 miljoen euro. Een grote stimulans voor de MKB-partners om mee te doen met de CTMM-projecten is het feit dat elke euro die de bedrijven zelf investeerden, vier euro waard werd. Dit als gevolg van de bijdrage van de Nederlandse overheid en academische partners. Dit leidde – al vóór het topsectorenbeleid – tot een vliegwielwerking voor publiekprivate samenwerking om tot innovatieve oplossingen in de gezondheidszorg te komen.

De CTMM-enquête richtte zich op de deelnemende MKB-bedrijven. De geenquêteerden gaven aan dat zij de afgelopen jaren een positief effect op hun omzet hebben gezien door deelname aan CTMM-projecten en dat zij dit in nog sterkere mate verwachten voor de komende vijf jaar. Reden is dat de onderzoeksprojecten tussen het najaar van 2008 en begin 2010 zijn opgestart en de grootste impact op financiele doelstellingen pas gerealiseerd kan worden na exploitatie van de producten. Dit kan enkele jaren in beslag nemen.

Om die reden werd de deelnemers ook naar niet-financiele gevolgen van deelname gevraagd. Zo blijkt dat participatie in het CTMM-programma een positief effect heeft op het netwerk en de kennisuitwisseling van MKB-partners, op hun tevredenheid over de eigen bedrijfsprestaties en op het aantal nieuwe producten en/of de kwaliteit daarvan.

De CTMM-enquête is bewust beperkt gehouden tot de MKB-partners, omdat het meten van de impact op grote ondernemingen complex is: er spelen daar te veel invloeden om het effect van CTMM te kunnen filteren.

CTMM heeft naast het bevorderen van het innovatieve vermogen van Nederland nog twee andere belangrijke doelstellingen. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van producten en behandelingen die de gezondheid en/of kwaliteit van leven van patienten verbeteren, en het besparen van kosten in de gezondheidszorg. Die laatste doelstelling moet worden bereikt door snellere en betere diagnostiek, die vroegtijdig en/of minder belastend ingrijpen mogelijk maakt. Ook hier zijn de eerste positieve resultaten al zichtbaar.

Meer weten over MKB-partners van CTMM? Klik hier voor de film.

Over CTMM
Het Nederlandse publiek-private samenwerkingsverband Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) zet zich in voor de ontwikkeling van moleculaire technologieen op het vlak van diagnose en beeldvorming. Deze technologieen maken vroegtijdige diagnose mogelijk en op de patient toegesneden behandeling van oncologische, cardiovasculaire en neurodegeneratieve aandoeningen en infectie/auto-immuunziekten. CTMM verzorgt het aantrekken, beoordelen en financieren van multidisciplinaire projecten met actieve deelname van in Nederland gevestigde universitaire instellingen en bedrijven. CTMM wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (50%), universitaire instellingen (25%) en het bedrijfsleven (25%). CTMM ontvangt tevens financiele ondersteuning van collectebusfondsen.

Kengetallen CTMM: 112 partners, 302,7 miljoen euro onderzoeksbudget, looptijd tot eind 2015, 22 projecten/consortia.
www.ctmm.nl

Recente artikelen