Een effectieve en relatief kleine ingreep geeft het gevoel terug in de penis bij mannen met lage dwarslaesie

Array

Plastisch chirurg van de in Zwolle: ‘Het bewijs is er: het gevoel in de bij mannen met is vrij gemakkelijk te herstellen. Voor veel patienten gaat een nieuwe wereld open. De vervolgstap is dat patienten met een lage dwarslaesie weten dat deze mogelijkheid bestaat en dat ik niet meer de enige ben die dit kan, maar dat veel artsen wereldwijd deze ingreep beheersen’.

Bij mannen met (open rug) of een lage ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie is sprake van zenuwuitval in het onderste deel van het lichaam. Gevoelsprikkels uit het lichaam bereiken de hersenen niet meer. Deze mannen hebben wel gewoon verlangen naar seks en kunnen vaak een erectie krijgen en ejaculeren. Vrijen is technisch dus wel mogelijk, maar men voelt er niets van. De gevoelloosheid van de penis is erg frustrerend.

Die gevoelloosheid komt door een onderbreking van de peniszenuw, waarmee de prikkels van de penis bij de hersenen terechtkomen. Opvallend is dat patienten met een lage ruggenmergbeschadiging onder het niveau van de eerste lumbale wervel (L1) wel gevoel hebben in de regio van de lies. De oorzaak hiervan is dat de peniszenuw lager in het ruggenmerg aansluit dan de lieszenuw en zich daardoor onder de beschadiging bevindt. Alles boven de beschadiging functioneert gewoon. Dr. Overgoor stelde dat het gevoel in de penis terugkeert als de niet werkende peniszenuw verbonden wordt aan de lieszenuw. Een soort ‘neurologische bypass’ die de naam TOMAX-procedure (TO MAX-imize sensation, sexuality and quality of life) heeft gekregen. Van belang is dat deze ingreep geschikt is voor patienten met een beschadiging op of onder het niveau van de eerste lumbale wervel. Als het niveau hoger ligt doet ook de lieszenuw het niet meer en heeft de ingreep geen nut.

Onderzoeksresultaten
Overgoor rondde onlangs een studie bij 30 patienten af. In samenwerking met een seksuoloog onderzocht hij of zijn operatie daadwerkelijk leidt tot terugkeer van seksuele gevoelens en verbetering van de kwaliteit van leven. Het resultaat van het onderzoek laat zien dat 80% van de patienten gevoel terug krijgt. In het begin ervaren deze mannen het aanraken van de eikel ‘alsof je de lies aanraakt’, maar na een jaar wordt dit bij 50% van hen omgezet in daadwerkelijk gevoel van de eikel zelf. Dit komt door het aanpassingsvermogen van de hersenen. Een groot deel van de geopereerde mannen ervaart dit nieuwe gevoel ook als erogeen, met als gevolg verbeterde seksuele functie. Ook zijn ze meer tevreden over hun seksuele leven, waarbij het krijgen van een erectie en een orgasme vaak makkelijker gaat. Daarnaast blijkt dat het nieuwe gevoel ook positieve effecten kan hebben op de vaak aanwezige incontinentieproblematiek.

Kennis delen
Overgoor weet nu dat zijn ingreep inderdaad leidt tot herstel van gevoel in de penis, met tevreden patienten tot gevolg. Afgaande op Amerikaanse en Nederlandse kengetallen is te verwachten dat alleen al in Nederland duizenden mannen baat kunnen hebben bij deze operatie. Een open rug is een aangeboren afwijking en komt wereldwijd voor. Een ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie, ontstaat in veel gevallen bij valincidenten van een hoogte en bij verkeersongevallen. Maar ook onder oorlogsslachtoffers komen ruggenmergbeschadigingen vaak voor.

Van belang is dus dat patienten met een lage dwarslaesie die geen gevoel hebben in hun penis maar wel in de lies weten dat er een mogelijkheid bestaat om dit te herstellen zodat zij met hun huisarts, revalidatiearts, uroloog of neuroloog kunnen overleggen en verwezen kunnen worden.

Max Overgoor is nu nog de enige plastisch chirurg ter wereld die deze operatie beheerst. ‘Onnodig, want het is een relatief kleine ingreep. Alleen niemand had nog bedacht het uit te voeren’. Overgoor’s ambitie is dat binnen vijf jaar deze ingreep wereldwijd standaard praktijk is. Hij staat klaar om collega’s hiervoor op te leiden. Hij hoopt dat deze artsen hun ervaringen dan ook publiceren, zodat de resultaten vergeleken en verder bevestigd kunnen worden.

Om deze reden is het van groot belang dat het vaktijdschrift in februari 2013 het artikel over deze TOMAX-procedure plaatst, waarin de ervaringen bij de eerste 30 patienten worden beschreven. Deze publicatie is al online beschikbaar (zie PDF-bijlage).

Inmiddels heeft Overgoor ook in Seattle (USA) samen met een uroloog en neurochirurg een patient behandeld met veelbelovend resultaat. Recent is door deze Amerikaanse artsen een tweede patient geopereerd.

Vertrouwensband
Spreken met mannen over het verloren of afwezige gevoel in de penis is een teer onderwerp en vraagt om een vertrouwensband tussen patient en behandelaar. Patienten zeggen ‘veel lekkerder in hun vel’ te zitten en een verbetering in hun relatie te ervaren. Ook gaan patienten gemakkelijker een nieuwe relatie aan. Meerdere patienten noemen het een openbaring. Een aantal vertelde dat ze makkelijker opgewonden kunnen raken waarbij ze vaker gingen masturberen. Sommigen masturbeerden voor het eerst, omdat ze nu gevoel hebben en eerder niet. Anderen beschreven dat ze nu voor het eerst het binnengaan van de vagina ervaren. Ieder heeft zijn eigen verhaal.

bron: Isala klinieken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen