Eindelijk AGB-code voor verpleegkundig specialisten en verpleegkundi.

De code Algemeen Gegevens Beheer (AGB-code) voor het identificeren van zorgverleners en het declareren van zorg tussen zorgverleners en zorgverzekeraars, is eindelijk ook beschikbaar voor verpleegkundig specialisten en (gespecialiseerd) verpleegkundigen. Vanaf 17 december 2012 kunnen verpleegkundigen hun code opvragen bij Vektis. V&VN-voorzitter Henk Bakker: “We hebben lang moeten wachten en zijn heel blij dat de AGB-code nu beschikbaar is voor verpleegkundigen.”

Sinds 1 januari 2012 mogen verpleegkundig specialisten zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen voorschrijven en uitvoeren, zoals het voorschrijven van geneesmiddelen. Voor het declareren van deze geneesmiddelen is wel een AGB-code vereist. Het ontbreken van een AGB-code veroorzaakte veel commotie bij het indienen van declaraties door verpleegkundig specialisten.

Unieke code
Verpleegkundigen moeten voor een AGB-code worden opgenomen in het Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners, een register waarin gegevens van zorgverleners in Nederland worden vastgelegd. De registratie omvat naast de NAW-gegevens van zorgverleners ook informatie over praktijkvoering, praktijkgegevens en bevoegdheid. Binnen de registratie wordt onderscheid gemaakt tussen zorgverleners, praktijken en instellingen. Deze gegevens hebben een unieke codering, de AGB-code.

Aanvragen
De AGB-code wordt bij het declareren van zorg vermeld in het elektronische declaratiebericht of kan worden vermeld op een papieren nota. Op deze manier kan de zorgverzekeraar snel en efficient controleren van welke zorgverlener de declaratie afkomstig is en of de gegevens kloppen. Een correcte registratie in het AGB is van belang voor een snelle afhandeling van de declaraties bij de zorgverzekeraars.
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten kunnen digitaal een AGB-code aanvragen.

bron: V&VN
Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen