LSP-conflict: zorgverzekeraars komen tegemoet aan eisen huisartsen

Array

Huisartsen hebben niet langer een contractuele inspanningsverplichting zich aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt [LSP]. De zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ hebben de betreffende contractbepalingen laten vervallen. Daarmee bereikte VPHuisartsen wat zij heeft geeist en is het kort geding hierover, dat op 19 december bij de rechtbank in Arnhem zou dienen, ingetrokken.

Voor VPHuisartsen was de inspanningsverplichting om op het LSP aan te sluiten onaanvaardbaar. Zij vindt dat het LSP onvoldoende waarborgen biedt voor de veiligheid van patientengegevens en dat het onvoldoende beveiligd is tegen misbruik. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat vertrouwelijke patientengegevens in verkeerde handen komen.

Het bestuur van VPHuisartsen blijft onverminderd zeer bezorgd over de wijze waarop de zorginfrastructuur [LSP] landelijk wordt uitgerold. Er is sprake van een enorme doorzettingsmacht aan de kant van partijen die in de Vereniging  van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie [VZVZ] deelnemen en van zorgverzekeraars.

Verschillende partijen hebben inmiddels hun visie ten aanzien van de zorginfrastructuur bijgesteld. Zo heeft de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie [NPCF], in navolging van de Consumentenbond, aangegeven dat de invoering van het grootschalige LSP-systeem beter kan worden uitgesteld tot er aan een aantal aanvullende eisen is voldaan. Ook uit de Tweede Kamerfracties komen kritische geluiden over met name de veiligheid van de zorginfrastructuur.

VPHuisartsen gaat ervan uit dat de VZVZ door de toenemende kritiek op het LSP, doordrongen is van de noodzaak verbeteringen in het systeem aan te brengen. VPHuisartsen heeft in dit verband besloten om ook het kort geding tegen de VZVZ in te trekken. Daarbij is de huisartsenorganisatie bereid toelichting te geven op de ervaren knelpunten. Wanneer de fundamentele bezwaren tegen de LSP-structuur niet worden weggenomen zullen alsnog juridische maatregelen worden overwogen.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen