Portavita maakt monitoring nieuwe antistollingmedicatie (NOAC) mogelijk

Array

Amsterdam, 18 december 2012 – Portavita, leverancier van software ter ondersteuning van samenwerking binnen de keten voor antistolling en chronische ziekten, biedt vanaf heden de mogelijkheid voor trombosediensten om de NOAC behandeling voor een antistollingpatient vast te leggen. De input voor het NOAC dossier is geleverd door doseerartsen, cardiologen en internisten. Het betreft het periodiek bijhouden van de CHA2DS2-VASc/HASBLED scores en het vastleggen van een evaluatieformulier, waarin complicaties en onderwerpen als comfort, veiligheid en therapietrouw worden vastgelegd.

In het Portavita systeem kunnen VKA-patienten (patienten die nu met een zogenaamde vitamine K-antagonist behandeld worden), op eenvoudige wijze worden omgezet naar NOAC- patienten en andersom. Dit heeft als grote voordeel dat alle gegevens omtrent de antistollingbehandeling, zowel de historie als de actuele gegevens, in één compleet patientdossier zichtbaar blijven. Daarnaast kunnen op eenduidige wijze gegevens worden verzameld van onderzoeksresultaten waarmee diverse rapportages gegenereerd kunnen worden. Ook kan de informatie gedeeld worden met de andere hulpverleners in de keten, zoals apothekers, huisartsen en specialisten.

Evert Jan Hoijtink, CEO van Portavita:”Op dit moment is het nog niet geheel duidelijk of en zo ja, welke patienten beter af zijn met de nieuwe medicijnen. Zeker is wel dat we aan het begin staan van een geheel nieuwe ontwikkeling, die we op een gestructureerde en zorgvuldige wijze moeten kunnen monitoren en ondersteunen. Daarnaast zal het ook bij het gebruik van de nieuwe medicijnen belangrijk blijven dat de verschillende hulpverleners inzicht hebben in de antistollingbehandeling van de patienten. Al is het alleen maar om bij te sturen ingeval van bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld bij operaties of tandartsbezoek waarbij ‘bloedverdunnende’ middelen extra complicaties met zich mee kunnen brengen.

Met het geschikt maken van ons systeem voor de behandeling van NOAC-patienten komen wij dan ook tegemoet aan de behoefte van zowel de trombosedienst als de huisarts en apotheker. ”

bron: Portavita

Recente artikelen