Steeds minder apen in laboratoria.

Dit is een origineel bericht van Anti Dierproeven Coalitie (ADC)
Uit de recente jaarcijfers van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) blijkt dat steeds minder apen gebruikt worden in experimenten.
Enkel de Erasmus Universiteit en het Biomedical Primate Research Center (BPRC) zullen de aankomende jaren nog apen gebruiken.

‘De publieke opinie keert zich tegen het gebruik van apen in laboratoria,’ aldus Robert Molenaar, campagneleider van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). ‘Het wordt nu tijd om deze tendens verder te zetten en te streven naar volledige stopzetting van apenexperimenten.’

De afgelopen jaren zijn de Universiteit Utrecht, het RIVM en TNO gestopt met apenexperimenten. De Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universteit hebben aangegeven ook te stoppen met testen op apen. Daarnaast werd de onderzoeksafdeling van MSD in Oss gesloten en de 73 apen uitgeplaatst bij een gespecialiseerd opvangcentrum.

Molenaar: ‘Onderzoekers vonden het altijd noodzakelijk om apen te gebruiken omdat ze zoveel op mensen lijken. Maar als apen zoveel op mensen lijken, waar halen we dan het recht vandaan om op hen te experimenten?’

In 2003 werd een verbod ingesteld om mensapen zoals chimpansees te gebruiken in experimenten. ADC pleit voor een verbod op experimenten op alle apen.

In Nederlandse laboratoria worden momenteel nog penseelapen, rhesus en java-apen gebruikt. In 2011 werden 345 apen gebruikt. In 2007 waren dit nog 579 apen.

bron: ANP Pers Support