Veel animo voor masterclass Klinische onderzoek en epidemiologie

Array

Voor het vijfde keer in vier jaar konden studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen deelnemen aan het vlaggenschip van het epidemiologische honours programma: de masterclass klinisch onderzoek en epidemiologie. De belangstelling epidemiologisch honours programma is groot maar ook bij andere afdelingen, zoals Anatomie en Farmacologie, is het ook mogelijk om een honnours trajecten te volgen.

Geboeid door onderzoek
Een van die studenten is de vijfdejaars student Geneeskunde Mo Abbas. Hij vertelt: ‘Aan het begin van mijn studie had ik niet het idee dat ik onderzoek leuk zou vinden. Gaandeweg zag ik in dat onderzoek doen belangrijk is om je werk als arts goed te kunnen uitvoeren en hoe meer ik er mee bezig ben hoe meer het me boeit.’ Abbas is vol lof over het enthousiasme van de docenten en de wijze waarop de masterclass is opgebouwd. ‘Met de theorie konden we meteen aan de slag. Bij de opleiding Geneeskunde is statistiek een vak dat elk jaar maar kort aan bod komt. In de masterclass leer je de onderzoeksvraag goed te formuleren, de statistische gegevens in een kader te plaatsen, bij de interpretatie hoofd- en bijzaken te onderscheiden en valkuilen te herkennen. Hoewel we uiteraard gebruik maken van computerprogramma’s, is en blijft het onderzoek mensenwerk. Voor en door mensen. Meer achtergrondinformatie houdt je scherp. Een geweldige ervaring. Genoeg stof tot nadenken, die zeker nog moet bezinken. Gelukkig zijn er de handouts om alles nog eens op mijn gemak na te lezen.’

Deelnemers
De honours studenten volgen tijdens hun bachelor of master extra onderwijs op een bepaald gebied en ronden hun opleiding af met een extra kwalificatie. De Masterclass klinisch onderzoek en epidemiologie is bedoeld voor honnours studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen vanaf het derde studiejaar, maar heel strikt is dat criterium niet. De afdeling klinische epidemiologie is van mening dat iedereen voordeel kan hebben van deelname aan de masterclass: in de praktijk nemen dan ook studenten deel uit alle jaren en ook mensen die niet ‘officieel’ in een honourstraject zitten. Dit zijn vaak studenten die wat later in hun studie hebben ingezien dat hun interesse voor onderzoek groter is dan ze eerst hadden gedacht en dus pas in een later stadium aan de cursussen meedoen.

Twee weekends intensief onderwijs
De dertig deelnemers verbleven in een hostel in Noordwijk. Volgens Abbas een prima locatie om dit intensieve traject te doorlopen: ‘Het verblijf met elkaar in een andere omgeving dan collegezaal of ziekenhuis, brengt een dynamiek tot stand. Werken met groepsopdrachten werkt inspirerend.’ De docenten houden elk jaar de vinger aan de pols. In een enquete na afloop konden de studenten hun mening geven. Ze vonden het zwaar, in positieve zin. Ze waardeerden vooral dat ze eigen onderzoek met docenten in een ontspannen sfeer konden bespreken.

Veel belangstelling
De masterclass Klinisch onderzoek en epidemiologie bestaat uit twee blokken van drie dagen van donderdag- tot zaterdagmiddag. Doel van de masterclass is de deelnemers de basisprincipes van epidemiologisch onderzoek bij te brengen die nodig zijn bij het opzetten, uitvoeren, analyseren en interpreteren van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Aan belangstelling geen gebrek. Voor de weekends meldden zich in 2012 twee keer zoveel studenten aan als er mee konden. Selectie vond plaats op basis van schriftelijke motivatie van de studenten.

Uitgebreid programma
De studenten kregen een uitgebreid programma met presentaties en discussies voorgeschoteld. Vijf docenten waren het hele weekend aanwezig om de presentaties te verzorgen en de studenten te begeleiden. Tijdens de masterclass stonden opzet, uitvoering en interpretatie van onderzoek centraal.

Klinische onderzoeken zijn onderzoeken die antwoord op wetenschappelijke vragen en betere behandeling en preventie van ziekte moeten opleveren. Uit klinisch onderzoek kan blijken of een nieuw geneesmiddel of behandeltraject veilig en effectief is voor mensen.

bron: Leiden Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen