Doorbraak in pacemakerbehandeling bij hartfalen

Array

Onderzoekers van de afdeling cardiologie VUmc hebben een doorbraak bereikt met een nieuwe strategie voor patienten met hartfalen die behandeld worden met een pacemaker (z.g. biventriculaire pacemaker). Bij deze nieuwe behandelingsmethode wordt gebruik gemaakt van een innovatieve hartfunctie analysetechniek, waarbij o.a. druk en volume tegelijkertijd in de hartkamer gemeten worden m.b.v. sensoren. Hiermee wordt het mogelijk de slagingskans van deze behandeling met meer dan de helft te verbeteren. Dit onderzoek sluit aan bij eerdere bevindingen van VUmc en Isala klinieken en is onlangs als voorpublicatie verschenen in European Journal of Heart Failure.

Op dit moment reageert slechts ongeveer 50% van de patienten met hartfalen gunstig op de behandeling met een pacemaker. Met de nieuwe behandelingsstrategie kan de cardioloog een optimale prikkelplek in het hart vinden waarbij de functie van het hart een acute verbetering vertoont. Deze verbetering was ook na 6 maanden nog aanwezig en hiermee is er voor het eerst aangetoond dat acute hartfunctie verbeteringen op basis van de specifieke hartfunctie analyse ook een voorspellend effect hebben op het uiteindelijke behandelingsresultaat.

Aan het onderzoek deden 41 patienten mee. Van de onderzochte groep reageerde 77% van de patienten gunstig op de vernieuwde behandeling, een verbetering van 54% vergeleken met de standaard behandeling. Deze publicatie is een aanvulling op eerdere publicaties van dezelfde onderzoeksgroep en een sluitstuk dat de voordelen van de nieuwe aanpak bevestigen.

Naast gezondheidsbevordering van de patient, is deze verbeterde procedure ook kostenbesparend. Doordat een groter gedeelte van de patienten positief reageert op deze behandelwijze, vallen de verdere behandelingskosten lager uit. Eerder bleek uit onderzoek van dezelfde groep dat bij 17% van de patienten het implanteren van de pacemaker niet nodig is, wat een directe besparingen op zal leveren. Bij een brede inzet van deze procedure in Nederland is in de zorg de komende 5 jaar een cumulatieve besparing van EUR 200 miljoen te realiseren.

De innovatieve hartfunctie meetmethode, Inca (intracardiac analyzer), is ontwikkeld in Nederland. Het onderzoeksteam van VUmc bestaat uit:
G.J. de Roest, C.P Allaart, S. Kleijn, P.P. Delnoy, L Wu, M.L. Hendriks, J.G.F. Bronzwaer, A.C. van Rossum en C.C. de Cock.

bron:
VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen