Man-vrouw-verschillen niet te verklaren door verschillende genen

Array

Bij mannen en vrouwen spelen in ruim 100 eigenschappen dezelfde genen een rol
Mannen zijn gemiddeld langer en roken en drinken meer dan vrouwen. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes, terwijl vrouwen twee keer zo vaak depressief zijn dan mannen. Die verschillen zijn niet te verklaren door een bijdrage van verschillende genen bij mannen en vrouwen, maar bij zowel mannen als vrouwen spelen dezelfde genen een rol. Dat blijkt uit onderzoek onder 35.000 tweelingen uit het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam. De wetenschappers publiceren hun resultaten vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Even grote gelijkenissen bij tweelingen
De wetenschappers bekeken 122 verschillende eigenschappen, zoals roken, sporten, extraversie, depressie, ADHD, IQ, body mass index, geboortegewicht en cholesterolwaarden. Bij zowel twee-eiige tweelingparen van gelijk geslacht als twee-eiige tweelingparen van ongelijk geslacht vonden de wetenschappers even grote gelijkenissen in deze eigenschappen. “Dit betekent dat dezelfde genen een rol spelen bij zowel mannen als vrouwen,” zegt VU-wetenschapper Jacqueline Vink. “Want als bij mannen en vrouwen verschillende genen een rol zouden spelen, dan zouden de twee-eiige tweelingparen van ongelijk geslacht minder op elkaar lijken. Omdat ze zich verschillend gedragen, wordt vaak gesuggereerd dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Maar nu blijkt dat veel eigenschappen worden beïnvloed door dezelfde genen.”

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen