Geen rem meer op afweer tegen kanker

Allogene stamceltransplantatie is een behandeling die ziektes zoals leukemie en lymfeklierkanker kan genezen. Bij deze behandeling treedt een afweerrespons op tegen de kankercellen. Hoewel deze sterke immuunreactie alle kankercellen kan vernietigen, keert soms de ziekte toch terug. Wieger Norde toont aan dat dit komt doordat de kankercellen het immuunsysteem remmen. Dit doen ze door op de ‘rem’ van de afweercellen te drukken, de zogeheten co-inhibitoire receptoren.
Norde ontdekte, in het laboratorium, dat door te voorkomen dat deze remmen ingedrukt worden, de immuuncellen weer actiever worden. Aangezien deze remmen aanwezig zijn op de afweercellen, zijn deze co-inhibitoire receptoren een interessant doelwit om de therapie na allogene stamceltransplantatie te verbeteren. Met als uiteindelijke doel dat de kanker niet meer terugkomt en er dus meer patienten genezen.
Biografie
Wieger Norde (Doetinchem, 1982) studeerde Medische Biologie in Nijmegen. Hij voerde bovenstaand onderzoek uit op de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. In 2011 ontving hij de Bas Mulder Award van de Stichting Alpe d’HuZes. Hij is als postdoc werkzaam op de genoemde afdeling Laboratoriumgeneeskunde.

Datum: donderdag 10 januari 2013
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. W.J. Norde
Promotors:prof. dr. C.G.J. Sweep, prof. dr. T.J.M. de Witte
Copromotors: dr. H. Dolstra, dr. R. van der Voort
Titel promotie:Tumor immune escape in allogeneic stem cell transplantation: Releasing the brake on graft-versus-tumor immunity

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen