Hoger alcohol promillage na drinken van mixdrankjes met light frisdrank versus regular

Bij mixen van alcoholhouden drank met suikerhoudende frisdrank wordt alcohol iets langzamer opgenomen in het bloed dan bij mixen met light frisdrank. Hierdoor is de piek van de alcohol concentratie in het bloed bij mixdranken met light frisdrank 18% hoger dan bij een mix met regular frisdrank, aldus een nieuw experimenteel Amerikaans onderzoek dat recent is gepubliceerd.

Regular of light
De snelheid waarmee alcohol in het bloed wordt opgenomen na het drinken van alcohol wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het was al bekend dat de aanwezigheid van voedsel in de maag een vertragende werking heeft op de stijging van de bloed alcohol concentratie (BAC). Over het effect van light frisdrank versus regular frisdrank op de BAC was nog onduidelijkheid. Om na te gaan wat het verschil is tussen mixen met regular frisdrank versus light frisdrank kregen 16 volwassen proefpersonen (8 vrouwen en 8 mannen) bij drie achtereenvolgende bijeenkomsten een mixdrank te drinken. Zij kregen in willekeurige volgorde en zonder dat zij zelf wisten wat ze dronken een alcoholhoudende drank (wodka) gemixt met regular frisdrank (gezoet met suiker), een alcoholhoudende drank (wodka) gemixt met light frisdrank (gezoet met aspartaam) en een placebo op basis van regular frisdrank (met een vleugje wodka er bovenop ten behoeve van de geur).

 

Verklaring
De hoeveelheid alcohol die de proefpersonen in hun mix drank kregen was berekend op basis van hun lichaamsgewicht en geslacht. Naar verwachting zouden zij op basis van de geconsumeerde hoeveelheid alcohol een BAC van 0,8 promille krijgen. Dit geldt in Amerika als limiet voor deelname aan het verkeer. Dit is overigens hoger dan de limiet in Nederland, die 0,5 promille is.
Uit de metingen blijkt dat consumptie van de mixdrank met light frisdrank leidt tot een 18% grotere stijging van de alcoholconcentratie in het bloed dan consumptie van de mixdrank op basis van de regular frisdrank. Zo’n 40 minuten na consumptie was het verschil 0,91 promille versus 0,77 promille. De verklaring hiervoor is dat de suiker die aanwezig is in de regular frisdrank waarschijnlijk, net als de aanwezigheid van voedsel, een vertragend effect heeft op de lediging van de maag en daardoor leidt tot een tragere opname van alcohol in het bloed.
Reactievermogen

Bij de proefpersonen werden na consumptie van de dranken testen uitgevoerd waarmee hun reactievermogen werd gemeten. Hierbij bleek dat de proefpersonen na het drinken van de mix met light frisdrank een significant minder goed reactievermogen hadden dan na het drinken van de mix met de regular frisdrank. Ook werd nagevraagd in hoeverre ze moe waren, zich aangeschoten voelde, nog wilden rijden e.d.. Daarbij werden geen significante verschillen gevonden. Daaruit wordt afgeleid dat de proefpersonen zich niet bewust waren van het verschil in hun hogere bloed alcohol concentratie.

Bewustwording
Door het mixen van alcoholhoudende drank met light frisdrank in plaats van regular frisdrank worden minder extra calorieen geconsumeerd en dit is gunstig voor wie zijn calorie inname binnen de perken wil houden. Op basis van deze experimentele blinde en placebo gecontroleerde studie zijn er echter sterke indicaties dat de piek van de bloed alcohol concentratie na het drinken van mixen met light frisdrank hoger kan uitvallen dan verwacht. Het is van belang dat consumenten zich hiervan bewust worden, aldus de onderzoekers.

Bron: Alcoholengezondheid.nl & Marczinski CA , Stamates AL. Artificial sweeteners versus regular mixers increase breath alcohol concentrations in male and female social drinkers. Alcohol Clin. Exp. Res. (published early online)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen